7 neden çok geç?

Araştırmalara göre çocuğun 7 yaşına kadar gösterdiği dengeli ve doğru gelişim; 18 yaşına kadar sürecek olan eğitim hayatındaki başarısında yüzde 35 rol oynuyor. Çocuk gelişimine yapılan yatırımın karşılığının daha iyi alındığı başka bir yaş grubu yok… Söz konusu erken çocukluk dönemi olunca, haliyle gelişimin anahtarı da doğru oyun, doğru yaş grubu ve doğru yönlendirmeler! Peki, bugün biz yetişkinlerin bile hala yaşadığı bazı sorunlar, oyunla nasıl önlenebilir?

Beslenme alışkanlıkları

Örneğin Türkiye’de 7 yaşına gelen çocukların yüzde 20’si hiç balık yemiyor; her gün meyve yiyenlerin oranı yüzde 42 iken; bu oran abur cuburlarda 50’leri zorluyor. Oysa, çocuğa daha 3 yaşındayken besin zincirini anlatmak; onlara nelerin faydalı nelerin sağlıklı olacağını göstermek için oyun müthiş bir fırsat. moritoys oyun programında yer alan ve çocuğunuza ‘doktor’ olma imkanı tanıyan Rosie The Little Patient oyunu ve doktor setiyle, doktorculuk deneyimini “Çok çikolata yediği için hastalanmış” gibi bir temayla kurgulayabilir; çocuğunuza yiyeceği yasaklamadan sağlıklı/sağlıksız kavramlarını anlatabilirsiniz.

Denge sorunları

Çocukların dışarıda oynama, koşma, zıplama süresi şehirleşmeyle birlikte azaldıkça; büyük kas gelişiminin olmazsa olmazı denge odaklı becerilerin oluşması da aynı hızla yıldan yıla ileriki yaşlara kayıyor. Ancak dengeyi geliştirmek için ille de dış mekan oyunlarına muhtaç değiliz. Örneğin moritoys oyun programında yer alan dünyaca ünlü ve bol ödüllü Gonge, Globber ve Fat Brain Toys markalarının oyuncaklarıyla iç mekanda denge gelişimini de sağlamak mümkün.

El kazaları

Bugün biz yetişkinler bile telefonlarımızı, bardaklarımızı düşürüyoruz; mutfakta irili ufaklı dünya kadar kazanın eşiğinden dönüyoruz. Bunun sebeplerinden birisi de ince kas gelişimini erken çocukluk döneminde tamamlamamış olmamız. İşte bu sebeple moritoys oyun programında yer alan neredeyse tüm oyuncaklar tutma, kavrama, sıkma, konumlama, bastırma ve çevirme gibi ince kas becerilerini destekleyecek şekilde seçildi.

Bu sorunlar sadece birkaçı… El-göz koordinasyondan stratejik düşünmeye, konsantrasyondan özgüvene birçok becerinin temelinin 7 yaş öncesinde atıldığı artık kanıtlandı. moritoys olarak amacımız; çocuklarımızı PYP’nin okul dışı becerilerini esas alarak 5 alanda dengeli gelişimi destekleyen oyunlarla buluşturmak…