Çocukların sosyal becerilerini geliştirmek için 5 öneri

 

Günlük hayatınıza ekleyeceğiniz eğlenceli ve oyuncu yaklaşımlar ile çocuklarınızın sosyal beceri gelişimini destekleyebilirsiniz.

1. Farklı bakış açılarını deneyin: Çocuğunuzla birbirinizin rolüne geçerek ya da farklı rolleri deneyimleyerek empati gelişimini destekleyebilirsiniz. Örneğin, film karakterleri, doktor-hasta, öğretmen-öğrenci gibi rollerle oyunlar oynayabilirsiniz.

2. Sıra bekleme pratiği yapın: Ortak oyuncakları ve eşyaları kardeşler ya da arkadaşlar arasında dönüşümlü kullanmaya teşvik ederek, paylaşım, sabır ve işbirliği öğrenimine yardımcı olabilirsiniz.

3. “Hangisini tercih edersin?” oyunuyla seçim yapmayı öğretin: Günlük sohbetler ya da üzerine konuştuğunuz hikayeler üzerinden çocuğunuza iki seçenek arasından seçim yaptırın. Örneğin; “Sen olsan yaz tatilini mi yoksa kış tatilini mi tercih ederdin?” gibi sorular yönelterek karar vermesini sağlayabilirsiniz.

4. Anlatmaya teşvik edin: Çocukları sevdikleri eşyaları ya da aile üyelerini, diğer insanlara tanıtmaları için teşvik ederek, kendilerini ifade etmelerini sağlayabilirsiniz. 

5. Kutu oyunları oynayın: Packing List ya da Speedy Robots gibi grup halinde oynanabilen ve kazanma/kaybetme öğesi barındıran kutu oyunları oynayarak çocuğunuzun bu kavramları oyun içinde deneyimleyerek öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Sosyal beceri gelişimini destekleyen kutu oyunlarına göz atmak için tıklayın.