Farklılıklara saygı çocuklara nasıl kazandırılır: izleyebileceğiniz 6 yöntem

Farklılıklara saygı çocuklara nasıl kazandırılır?

Erken çocukluk döneminde çocuklar anlaşmazlıklar karşısında hoşgörüsüzlüğün barışçıl yöntemlerden daha uygun bir yöntem olduğunu öğrenmeye yatkındırlar. Yani farklılıkları kucaklamayı, anlaşmazlıkları barışçıl yollarla çözme becerilerini öğrenmede desteğe ihtiyaç duyarlar. Biz de bu konuda onlara destek olmak adına izleyebileceğiniz 6 yöntemi sizler için derledik:

 

  1. Farklılıklarla ilgili konuşmaktan kaçınmak konuyu tabulaştırır, öncelikle bu konuda açık olun: Önyargıları ve ayrımcılık temelli problemleri dile getiren tartışmalara girmekten çekinmeyin, hatta yeri geldiğinde konuyu açan siz olun. Çocuklar farklı biri ile karşılaştıklarında ve onunla ilgili sorular sorduklarında geçiştirmeden yaşlarına uygun dürüst cevaplar verin. Soruları geçiştirmeniz farklılığın konuşulmaya uygun olmayan, rahatsız edici bir konu olarak algılanmasına sebep olur.

 

  1. Çocukları çeşitli deneyimlere ve farklı kişilere maruz bırakmak, farklılıkları normalleştirmelerine yardımcı olur: Farklılıklarla erken yaşta tanışmak önyargılara sebep olabilecek korkuyu ve karışıklığı engeller. Bu çeşitliliği farklı ırk ve etnik kökenleri temsil eden oyuncaklarla oynayarak, farklı geçmişlere sahip insanların öykülerini konu alan kitaplar okuyarak, filmler seyrederek evde yapılabilecek aktivitelerle de destekleyebilirsiniz.

 

  1. Çocukların farklılıklar karşısında uygun olmayan tepkiler gösterebilirler. Böyle durumlarda sakin ve yargısız kalmaya özen gösterin. Örneğin, çocuğunuz engelli bir birey ile karşılaştığında uygunsuz sorular sorabilir, bu kişiye uygunsuz bir dille yaklaşabilir. Nazikçe durumu ona açıklayın ve topluluk içinde başka insanlar hakkında konuşmanın yollarını anlatın. Böyle durumlarda merakını eve gidince birlikte de giderebileceğinizi söyleyin.

 

  1. Çocuklara farklılıkları öğretirken, mutlaka benzerlikleri de vurgulayın. Her insan farklı olsa da herkesin özünde aynı varlık olduğunu vurgulayın. Örneğin, her insan sevinir, üzülür, yemek yer, uyur, sadece bunları yapma biçimlerimiz farklıdır gibi. Yapma biçimlerinden birinin diğerinden daha iyi olmadığını vurgulamak da önemli.

 

  1. Farklılıkları Konu Alan Kitaplar Okuyun: Çocukları farklı dünyalarla tanıştırmak ve farklılıklar üzerine biraz düşünmesini sağlamak isterseniz harika birkaç kitap önerisi:

İşte Benim Bir Günüm
Matt Lamothe

Dünyanın yedi farklı yerinden yedi çocuğun bir günü! Her çocuğun bir günü, yediği yemeklerden oynadığı oyunlara kadar birbirinden çok farklı olabilir. Bu kitapta Japonya, İran, Hindistan, Peru, Uganda, İtalya ve Rusya’dan yedi gerçek çocuğun bir günü anlatılıyor. 

 

Sen ve Başkaları

Siska Goemine

Dünya üzerinde farklı görünüşleri, farklı yaşam tarzları ve farklı düşünceleri olan milyarlarca insan var. Cana yakın insanlar, aksi insanlar, inatçılar ve akıllılar, korkunç ya da komik insanlar... Sen ve Başkaları kitabında, yaşanılan yer, fiziksel görünüm ve kişilik özellikleri gibi değişik açılardan, insanlar arasındaki farklılıklar ve benzerliklere dikkat çekiliyor.


Pembe Canavar , Olga de Dios - Fiyatı & Satın Al | idefix

Pembe Canavar
Olga de Dios

Herkesin beyaz, sadece kendisinin pembe olduğu bir dünyaya doğan Pembe Canavar, sıra dışılığın bizi zenginleştirdiğini anlatan bir hikaye.

 

Aynıyız ama Farklıyız da 
Karl Newson

Ben benim, sen de sensin.

Aynıyız ama farklıyız da.

Bizi biz yapan tüm harika ve eğlenceli özelliklerimizi anlatan çok neşeli bir kitap.

 

  1. En önemlisi: rol model olun! Çocuklar her konuyu olduğu gibi, bu konuyu da çevrelerini gözlemleyerek öğrenirler. Bu yüzden kendi inanç ve önyargılarınızı gözden geçirin, bunları pekiştirmekten kaçının. Herkese karşı saygılı ve hoşgörülü bir dil kullanmaya çalışın.