Kodlama oyuncakları popüler oldukları kadar etkililer mi?

Çocuklarınızın zihinsel gelişimlerini destekleyen okul öncesi kodlama aktiviteleri, 0 – 6 yaş grubu için sebep sonuç ilişkisinin öğrenilmesini sağlıyor. Çocukların bilişsel gelişimindeki olumlu etkisi hızla gözlenen kodlama aktiviteleri bir eğitim furyası olmanın ötesine geçiyor.

Değişen eğitim ve ebeveynlik yaklaşımlarında, evdeki öğrenme süreçlerinin önemi gittikçe artıyor. Cambridge Üniversitesi’nde görev alan dünyanın ilk oyun profesörü Paul Ramchandani, öğrenme sürecinin ev ortamında daha keyifli olabileceğinin altını çiziyor. Tabi burada atlanmaması gereken en önemli nokta evde öğrenmeden kastın “evi okula çevirmek” olmadığı. Doğal hayat akışının içinde, yapılandırılmamış, serbest ve açık uçlu oyunla beslenen öğrenmeden bahsediyoruz.

İşte bu keyifli süreçte, çocuğunuzun hayat boyu kullanabileceği bir beceri elde etmesi mümkün. Oyunla kodlama öğretilmesi pek çok uzman eğitimci tarafından bir eğitim trendinden ziyade, çocukların bakış açısını zenginleştiren, olmazsa olmazlar arasında görülüyor. Okul öncesi bilgisayarsız kodlama etkinlikleri veya oyuncaklarla desteklenen kodlama oyunları bu konuda biçilmiş kaftan. Okul öncesi kodlama oyunları da çocuklarınıza farklı bakış açıları kazandırırken, kaliteli zaman geçirmelerini sağlıyor. Bu sayede evde de eğitim süreci eğlenceli bir boyut kazanıyor.

Kodlama Nedir? Nasıl yapılır?

Kodlama, belirli bir görevi gerçekleştirmesi için bilgisayara talimat verme yöntemidir. “Bilgisayar programlama” olarak da duymuş olabileceğiniz bu kavramda talimatlar, bilgisayarların anlayabileceği bir “bilgisayar dili” kullanılarak iletilir.

Çocuklar İçin Kodlama Etkinliklerinin Faydaları

  • Kodlama etkinliği, çocuğunuzun alan farkındalığının artmasını sağlıyor. Nesne ve konum ilişkisini kavrayan çocuklar, mantıksal düşünmeyi öğrenerek neden sonuç ilişkisini kavrıyor.
  • Doğru planlama ve strateji yapmaya yönlendiren sistem, çözümün birden fazla olabileceğini vurgulayarak çocuğunuzu alternatif sorun çözme yöntemlerini düşünmeye yönlendiriyor.
  • Kodlama oyunları çocuklarınızın iletişim becerileri üzerinde çalışmalarını da sağlıyor. Özellikle grup çalışmalarında öne çıkan bu özellik, sorun çözmede işbirliğinin önemini algılamalarında yardımcı oluyor.
  • Kodlama dilinin öğrenme süreci yabancı dil öğrenme sürecini andırıyor. Bu durum bilişsel gelişimi devam eden çocuğunuzun beyninin dil merkezinin aktif olmasını sağlıyor. İletişim ve dil becerileri gelişen çocuğunuz sosyal zekasını kullanmayı öğreniyor.
  • Kodlama aktiviteleri ailece kaliteli zaman geçirmenin de en verimli yolları arasında yer alıyor. Farklı hikayeler barındıran bu etkinlikleri ailece paylaşarak beraber öğrenmenin tadına varabilirsiniz.

Çocuklar İçin Eğlenceli Ekransız Kodlama Etkinlikleri

Kodlamanın en temelinde “algoritma” vardır. Algoritma, belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yol anlamına gelir. Diğer bir deyişle bir problemi çözmek veya bir amaca ulaşmak için tasarlanan yola ve buna bağlı olarak takip edilen işlem basamaklarına algoritma denir.

Çocuklar için kodlama etkinlikleri de çocuklara tam da bunu öğretmeyi amaçlar! Belirli bir amaca ulaşmak için bir yol planlamayı ve bu yolu hiç bir basamağı atlamadan adım adım takip etmeyi!

Bu “sıralama” mantığını da çocuğunuza evde yapabileceğiniz eğlenceli ve basit aktivitelerle öğretmek mümkün!

Labirent oyunu

Labirentin giriş noktasından varış noktasına doğru olan yolu sıralama basit ama çok etkili bir kodlama aktivitesi!

İşe bir labirent kurarak başlayın. Legolarınızı, renkli bantları ya da evinizde bulduğunuz herhangi bir eşyayı biraz yaratıcılıkla bir labirente çevirebilirsiniz! Küçük çocuklar için basit labirentle başlayın (birinci fotoğraftaki gibi). Daha büyük çocuklar için labirenti daha zorlu bir hale getirebilirsiniz!

  

Oyunda bir robot ve bir kodlayıcı bulunur. Robot yolun başında yerini alır. Kodlayıcının robotu bitiş noktasına ulaştırmak için adım adım talimatlar vermesi gerekir:

1) Bir adım ileri git

2) Dön (eğer sağ ve sol kavramlarını biliyorsa sağa ve sola dön şeklinde, bilmiyorsa duvara, pencereye doğru dön şeklinde yönergeler paylaşılabilir)

3) 3 adım geri git

4) dön gibi.

Oyunu zorlaştırmak adına yönergeleri bir defada birkaç kere olacak şekilde verebilirsiniz. Hatta çocuğunuzun bu işte uzmanlaştığını düşünüyorsanız tüm yönergeyi oyuna başlamadan yazabilir, labirent içinde yönergeyi takip ederek doğru kodu yazıp yazmadığını test edebilir.

Kurması daha basit bir kurgu isterseniz grid modelini deneyin!

Labirent oyununa benzer bir mantığı iskambil kağıtlarından, yumurta kaplarından, evdeki oyuncaklarınızdan bir oyun alanı yaratarak da işleyebilirsiniz. Kartlardan istediğiniz büyüklükte bir oyun alanı yaratın. Çocuğunuzun en sevdiği karakterleri bir noktadan başka bir noktaya taşımak için gerekli yönergeyi birlikte yazın!

 

moritoys oyun programından kodlama oyuncağı önerileri

Code-a-pillar

Dünyanın en iyi kodlama oyuncakları arasında olan gösterilen Fischer Price’ın ‘Code-a-pillar’ı, 3-6 yaş arası çocuklara kodlamanın temeli olan basit sıralama mantığını öğretmeyi amaçlar. Hedef minik tırtılı başlangıç noktasından varış noktasına götürecek yolu düz, sağ, sol gibi yönergeler içeren ve ayrılabilir parçalardan oluşan kuyruğu kullanarak kodlamak.

Code-a-pillar Keşfet



Botley the Coding Robot

5 yaş ve üzeri çocuklar için tasarlanan Botley, ekran kullanmadan kodlamanın temellerini öğretiyor. Biraz daha ileri seviye bir kodlama oyunu arayanlar için daha uygun bir seçenek.

Basit sıralama mantığına ek olarak ‘eğer/sonra’ gibi daha ileri düzey kodlama kavramlarını da içeren oyunlarla çocuklar kodlamanın pek çok alanında gelişiyorlar.

Botley the Coding Robot Keşfet

 

Osmo Coding Awbie

5-12 yaş arası çocuklar için uygun olan Coding Awbie, video oyunu formatında geliştirilmiş bir kodlama oyunudur. Çocuğunuz Awbie’nin lezzetli çileklere ulaşmasını kodlama komutlarıyla kontrol ederken, klasik yöntemlerden çok farklı bir şekilde kodlama dünyasını keşfedebilir.

Osmo Coding Awbie Keşfet