Oyun, insanlar için öğrenmeyi eğlenceli hale getirmenin en doğal aracı… Ancak çocuklar öğrenirken ve eğlenirken; favorilerine ve aşina oldukları alanlara yönelme eğilimindeler. Yetişkinler olarak bize düşense, çocukları farklı alanda gelişim gösterecekleri oyuncaklara da yönlendirmek ve heveslendirmek. Aynı oyuncağın türevlerine koşmak değil…
Binlerce oyuncak incelenerek ve 5 alanda dengeli gelişim gözetilerek oluşturulan moritoys oyun programımızın yaratıcılarından PYP sertifikalı Okul Öncesi Eğitmeni Hande Gündüz ebeveynlerin oyuncak seçiminde yaptığı en büyük hataların başında sadece çocuğun sevdiği oyun ve oyuncaklara yönelmek geldiğini söylüyor.
Dengeli gelişim gözetilmeli
Örneğin ‘Legocu’ çocuklar hep daha fazla Lego isterler. Legocu çocukların aileleri ise Lego’nun pek çok alanda gelişimi destekleyici özelliğini gözeterek doğal olarak çocuğunun seveceği güvenli bir tercih olarak Lego’ya giderler.
Ancak Lego ince motor, yaratıcılık ve matematiksel beceriler gibi pek çok alanda gelişimi desteklerken, kaba motor, dil gelişimi ve (grup halinde oynandığı durumlar hariç) sosyal gelişim gibi alanlarda öne çıkamıyor. Bu durumda dengeli gelişim için çeşitlendirme devreye giriyor.
Aslında oyunun sihri de tam olarak bu: Ufak bir çabayla çocukları başka diyarları ve tanımadığı alanları keşfetmeye yönlendirebiliyor. İşte bunun için dengeli gelişimin kalbinde, onları heveslendirecek doğru oyuncaklar var!
Neden 5 alanda dengeli gelişim?
Biz moritoys olarak oyuncaklarımızı 5 alanda dengeli gelişimi gözeterek seçiyoruz. Çocukların fiziksel, sosyal, bilişsel, yaratıcı ve duygusal gelişimini dengeli bir şekilde oyunlarla sağlıyor, bir yandan da ailecek harika vakit geçirmenize destek olmayı arzuluyoruz.
Doğru oyuncağın çocuğun gelişimini doğrudan etkilediği konusunda artık ebeveynler çok daha bilinçli. Çocuklar her oyuncağa ısınamayabilirler; bu doğaldır. Ancak o oyuncağın faydasını başka bir oyuncak deneyerek bulmak gerekiyor.”
Nasıl ki ‘Benim çocuğum Türkçe dersini sevmiyor; öğrenmesin’ diyemiyorsak; ‘Benim çocuğum büyük kas gelişimini destekleyen oyuncakları sevmiyor; oynamasın’ da diyemeyiz.