Blockitecture Big City

GELİŞİME KATKISI

Okul öncesi dönemde, yapılandırılmış oyuncaklar yerine açık uçlu oyuncakları çocuklarla buluşturmak büyük önem arz etmektedir. Kendi hayal güçlerini kullanarak şekillendirecekleri bu oyuncaklar çocukların hem yaratıcılıklarını besler, hem de kendilerini daha rahat ifade etmelerine olanak sağlar.

Gerçek mimari yapılardan ve halka açık alanlardan ilham alınarak tasarlanmış 74 parçalı Blockitecture Big City ile çocuklar yapılar, evler, siteler, bölgeler hatta şehirler planlama ve yapılandırma şansı bulacaklar. Böylelikle; yaratıcı düşünmeleri desteklenirken, matematiksel becerileri gelişecek, 3 boyut, perspektif ve derinlik algısı üzerinde çalışacak, ince motor gelişimlerini destekleyecekler.


PYP DİSİPLİNLERÜSTÜ BECERİLERE KATKISI

Özyönetim Becerileri:

İnce kas becerileri: Blokları kavrama, üst üste koyma, dizme, yerleştirme gibi hareketler sırasında ince kas sistemlerinin duyarlılıkla kullanılması gereken becerileri gösterir.

Yer bilinci: Blokları bir site, şehir ya da bölge yaratırken belirli şekillerde konumlar; birbirlerine göre olan konumlarını duyarlılıkla ayarlar.

Düşünme Becerileri:

Kavrama: Farklı boyut, şekil ve işlevdeki blokların anlamını yakalar, uygun şekilde kullanır ve yorumlar.

Nasıl oynanır?

Bir tasarım hikayesi:

Blockitecture Big City; gerçek mimari yapılardan ve halka açık alanlardan ilham alınarak dizayn edilmiştir. Yaratıcısı James Paulius, her yaştan oyuncunun, bu blokları kullanarak zihnindeki şehri birebir kurabilmesine fırsat vermek istemiştir. Kurulan bu dünyaların; iyimser, umut verici ve neşelendirici olmasını hedeflemiştir. New York’ta yaşayan bir tasarımcı olarak, somut ve boğucu binalardan çok, çocuklara ulaşacak bu binaları yeşil alanlarla kaplı ve huzur verici şekilde planlamıştır. İlk başlarda çok sıradan ve düz olan binalarına, New York’tan ilham alarak yeni şekiller vermiştir. Sokağa çıkmış ve ağaçlarla binaların kontrast hallerini incelemiştir. Böylelikle; sanki ağaçlar binaların birer silueti, her parça organik bir bütünmüş gibi tasarladığı Blockitecture Big City’e son halini vermiştir.

Peyzaj alanları, köprüler, dereler, altıgen bloklar ve çok daha fazlasının yer aldığı Blockitecture serüveninize, tasarım hikayesini çocuğunuza okuyarak başlayabilirsiniz. Böylelikle; kendi tasarımları için perspektif geliştirebilir ve yaratıcılığı teşvik edilebilir.      

Çocuğunuzla beraber kutudan çıkan blokları sayabilir, aynı olanları gruplayabilirsiniz. Ardından bu bloklarla neler yapılabileceğini, çocuğunuzun yönlendirmesiyle tartışabilirsiniz.

Beraber bahçeli bir ev, bir site, bir masal şehri, kule ya da geniş bir park alanı inşa edebilir; şehir ya da bölge planlayabilirsiniz... Diğer oyuncakları ile birleştirerek bambaşka bir dünya kurabilirsiniz... Tek yapmanız gereken çocuğunuz yaratıcılığını test ederken bu deneyimin tadını çıkarmak!

Not: Beraber oynarken çocuğunuzla derinlik, perspektif ve 3 boyut hakkında sohbet etmeyi; örnekler üstünden somutlaştırmayı ihmal etmeyiniz.

Organizasyon: Etkinliği etkin biçimde planlaması ve yürütmesi teşvik edilir.

Oyunun tasarımcısı James Paulius'tan bir video: