GELİŞİME KATKISI
Hayali/-mış gibi oyunlar, çocukların yaratıcılığını destekler ve güçlendirir. Erken çocukluk döneminin insan ömründeki hayal gücü en geniş dönem olduğu düşünülürse, bu yaratıcılık çocuklara hayat boyu hizmet edecektir. Yaratıcılık gelişimi ile problemlere yeni çözümler geliştirme becerisi paralel ilerlemektedir. Ayrıca çocuklar, canlandırma yaparak ve farklı roller alarak, benzersiz hikayeler oluşturma ve dil gelişimlerini besleme şansını da yakalarlar. Çocuklara hayali/-mış gibi oyunlar için fırsat yarattığımızda, aslında onlara kendi hayatlarını yaratma yeteneği de kazandırmış oluruz.
Özyönetim Becerileri:
İnce motor becerileri: Arabaları sürerken, park ederken, rampadan çıkarırken ya da çatıya helikopter indirirken kavrama, bırakma, çevirme hareketleri yapar, el-göz koordinasyonları ve esneklik becerileri gelişir.
Organizasyon: Oyunu etkin biçimde planlayıp ve yürütmesi beklenir.
Güvenlik: Sürdüğü ve konumlandırdığı araçların birbirine zarar vermemesi için hayali anlamda güvenliği sağlaması beklenir.
İletişim Becerileri:
Dinleme: Grup halinde oynamaları halinde oyun arkadaşının planlarını ve karakterini dinler.
Konuşma: Oyun içinde canlandırdığı karaktere plan bütünlüğü içinde anlam katarak konuşur.
Sunma: Yarattığı oyun çerçevesinde fikirlerini sunarak oynar.
Nasıl oynanır?
Oyuna başlamadan önce, çocuğunuzla beraber otoparkın parçalarını, katlarını, yer alan çıkartmaları (otopark alanları, benzin istasyonu işaretleri gibi) teker teker inceleyin. Otoparkın virajlı rampaları, servis asansörü, engelli park alanı gibi parçalarının ayrı ayrı ne işlere yaradığı, adları ve özellikleri gibi konularda sohbet edin. Çocuğunuzun kurguyu başlatmasına, oyunu yapılandırmasına fırsat verin ve bu hayali oyunun birlikte keyfini çıkarın.
Birkaç ipucu:
- Gerçek bir otopark ziyaret edebilir, bu otopark ile Green Garage ile arasındaki farkları tespit edebilirsiniz.
- Çocuğunuzla beraber otoparklar ve özellikle şehir yaşantısında otoparklara neden ihtiyaç duyulduğuna dair sohbet edebilir, ilgili kitaplar okuyabilir, görseller paylaşabilir, kısa videolar izleyebilirsiniz.
- Bir otoparkta bulunan işaret ve yönlendirmelerin adları, önemleri, işlev ve nerelerde olması gerektiği konusunda sohbet edebilir, ilgili kitaplar okuyabilir, görseller paylaşabilir, kısa videolar izleyebilirsiniz.
- Otoparklarda kimlerin çalıştığı, görevleri ve sorumlulukları hakkında araştırma yapabilir, sohbet edebilirsiniz.
- Otoparklardaki engelli işaretinden yola çıkarak; bu alanların neden özel olarak ayrıldığı, ne tür araçlara özel olduğu ve neden bu bölgelere diğer araçların park etmemesi gerektiği konusunda sohbet edebilir, gerçek otopark alanlarında da olup olmadığını keşfedebilirsiniz. Bu konuşmayı; kendilerinin ve başkalarının hakkına saygı, kurallara uyma konularıyla birleştirebilirsiniz.
- Trafik kuralları ve öncelikler (araç, yaya, hayvanlar, bisikletliler, motorlular gibi) konusunda bilgilendirme ya da pekiştirme çalışmaları/oyunları/okumaları yapabilirsiniz.
Ailecek araç sahibi ve/veya otopark çalışanı gibi karakterler alarak canlandırmalar yapabilir, çeşitli rollere girebilir ve birlikte hikayeler oluşturabilirsiniz. Bu hikayeleri fotoğraflayarak ya da resimleyerek, çıktıları ile beraber kitapçıklar oluşturabilir ya da videoya çekerek dijital hikayeler yaratabilirsiniz.