Hape Crane Lift

GELİŞİME KATKISI

Hayali/-mış gibi oyunlar, çocukların yaratıcılığını güçlendirir. Yaratıcılık gelişimi ile problemlere yeni çözümler geliştirme becerisi paralel ilerlemektedir. Ayrıca bu oyunlarda canlandırma yapmak, farklı roller almak ve hikayeler oluşturmak dil gelişimlerini besler. Dahası, çocuklara hayali/-mış gibi oyunlar için fırsat yarattığımızda, aslında onlara kendi hayatlarını tasarlama yeteneği de kazandırmış oluruz.

Özyönetim Becerileri:

İnce kas becerileri: Farklı parçaları kavrama, bırakma, uygun yere yerleştirme hareketleri yapmak el-göz koordinasyonu ve ince kas becerilerini geliştirir.

Büyük kas becerileri: Vinçin jumbo boyu sayesinde; onu taşırken, parçalarını takıp çıkartırken ve blok gibi malzemeleri taşırken büyük kas becerileri gelişir.

Yer bilinci: Blok ya da farklı parçaları uygun şekilde tutması ve yarattığı kurguya uygun biçimde yerleştirmesi yer bilincini geliştirir.

İletişim Becerileri:

Dinleme: Grup halinde oynamaları halinde oyun arkadaşının planlarını ve karakterini dinler.

Konuşma: Oyun içinde canlandırdığı karaktere plan bütünlüğü içinde anlam katarak konuşur.

Sunma: Yarattığı oyun çerçevesinde fikirlerini sunarak oynar.

Sosyal Beceriler:

İşbirliği yapma: Görev dağılımı, kurgunun oluşumu, karakterlerin öyküleri gibi konularda oyun arkadaşıyla işbirliği halinde davranır.

Grup halinde karar alma: Grup halinde oynamaları halinde oyun arkadaşı ile karar alarak kurguyu oluşturur.

Nasıl oynanır?

Hape vinçle çocuklar; vinçlerin çalışma ve işleyiş prensiplerini keşfedecek, inşaat alanlarına hayali yolculuklar yapacak ve yaratıcılıklarını harekete geçirecekler.

Hape vinçin bünyesinde yer alan asansör mekanizması, uzayıp kısalan taşıma ipi ile yükleri taşımak çok kolay!  Çocuğunuz, kutudan çıkan tuğla ile ağır yükleri tutma, kaldırıp-indirme, farklı yönlere taşıma denemelerine yapabilir. Ardından farklı genişlik ve ağırlıktaki objeleri vinç ile kaldırmaya başlayabilir: Örneğin; oyuncak bir arabayı hurdalığa götürebilir, acil bir hasta için oyuncak bir helikopteri hastane çatısına yerleştirebilir ya da evleri taşınan birinin eşyalarını taşıyarak yardımcı olabilir.

Birkaç ipucu:

Çocuğunuzla beraber vinç ve kepçe, silindir, kamyon gibi diğer inşaat araçlarının adları, özellikleri, işlev ve önemlerine dair araştırma yapabilir, ilgili kitaplar okuyabilir, kısa filmler izleyebilirsiniz.

İnşaat alanlarında kimlerin çalıştığı, görevleri ve sorumlulukları hakkında araştırma yapabilir, ilgili kitaplar okuyabilir, kısa filmler izleyebilirsiniz. İngilizce bir video tercihi olarak; ‘Morphle Builds a Castle’ videosunu izleyebilirsiniz.

Ailecek vinç operatörü, inşaat mühendisi veya inşaat işçisi gibi karakterler alarak canlandırmalar yapabilir, çeşitli rollere girebilir ve birlikte hikayeler oluşturabilirsiniz. Bu hikayeleri fotoğraflayarak ya da resimleyerek, çıktıları ile beraber kitapçıklar oluşturabilir ya da videoya çekerek dijital hikayeler yaratabilirsiniz.

Kısacası; çocuğunuzun yaratıcılığı ve hayal gücü onu hangi diyarlara götürürse, Hape vinç serüveninde yanında olacaktır.