Learning Resources Crashapult STEM Challenge

GELİŞİME KATKISI

STEM son yılların yükselen yaklaşımlarındandır ve temelleri okul öncesi dönemlerde atılmaktadır. Amaç ise çocuklara STEM alanlarındaki ilgi ve yetenekleri konusunda ışık tutmak, kişisel keşifleri sayesinde geleceklerini şekillendirmelerine fırsatı vermektir. Bir temel fizik ve mühendislik seti olan Crashapult STEM Challenge çocuklara deneme-yanılma yöntemini, neden-sonuç ilişkilerini, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini kazandırmayı hedefler. Ayrıca açı ve yörünge gibi erken fizik kavramlarını deneyimleyerek öğrenmelerini sağlar. Bu deneyimler sırasında, açıyı ve yörüngeyi kendileri belirlediğinden el-göz koordinasyonları, topları hedefe atmak için doğru gücü uygulamaya çalışırken de kas kontrolleri gelişir.

PYP DİSİPLİNLERÜSTÜ BECERİLERE KATKISI

Düşünme Becerileri:

Bilgi edinme ve kavrama: Materyallerin isimleri (katapult, huni, hedef vb), işlevleri ve açı-yörünge gibi temel fizik kuralları hakkında bilgi edinir.

Sentez: Örneklere bağlı kalarak parçaları bir araya getirir ya da açık-uçlu deneyler kurgular, yaratır, tasarlar, geliştirir ve yenilik çıkarır.

Araştırma Becerileri:

Gözlem yapma: Topu hedefe nasıl atabildiğine/atamadığına dair gözlem yapar.

Planlama: Topu hedefe atabilmek için hareket tarzı geliştirir, ana hatları düşünerek farklı yollar geliştirir.

Verileri yorumlama: Topu hedefe nasıl atabildiğine ya da atamadığına dair düzenli verilerden çıkan ilişkilerden ve örüntülerden sonuçlar çıkarır.

Özyönetim Becerileri:

İnce kas becerileri: Parçaları takma, çıkarma, çevirme, yerleştirme gibi hareketler yaparken ince kas sistemlerini kullanır.

Önerilen oynama şekli

Kutudan çıkan materyalleri, çocuğunuzla beraber tek tek inceleyin. Materyallerin isimleri (katapult, huni, hedef gibi) ve işlevleri hakkında beraber sohbet edin. Oyunun nasıl oynandığına dair beraber beyin fırtınası yapın.

Çocuğunuz, amacın katapult yardımıyla topu hedefe atmak olduğu çıkarımını yapmış ya da bambaşka yaratımlar ortaya koymuş olabilir. İki türlü de STEM kriterlerini yakalamış demektir

Artık kurulumları yapma ve oyuna başlama zamanı!

Kurulumu göz hizasında yapın ya da hedeflerinizi yükseklik farklı olan alanlara koyun... Topu sarkaca yerleştirin ve oyuna başlayın!

Crashapult™ STEM Challenge için hazırlanmış 9 adet farklı oyun şeklini kitapçıktaki görsellerde bulabilirsiniz.  Oyunlar kolaydan zora doğru gitmektedir! Her bir etkinlik, kolay kurulabilen düzenekler içerir.

Sonrasında yaratacağı farklı aktivite ve oyunlar tamamen çocuğunuzun sınırsız yaratıcılığına kalmış!

Sizlerin de keyifle eşlik edeceği Crashapult™ ile yeni keşiflere hazır mısınız? O halde temel fizik kurallarını kavrama ve eğlenme zamanı!

Not1: Eğer top ilk seferde hedefe girmezse, parçaların yönünü ya da katapulta uyguladığınız kuvveti değiştirin. Başarana kadar denemeye devam!

Not2: Oyununun oynandığı alanın özelliklerinden yararlanın: yerden, masadan, kanepeden ya da herhangi bir engelden... Doğal engeller ve yardımcılar katapultun eğlencesini katlayacaktır!

BOX DAMAGED* Crashapult STEM Challenge - by Learning Resources LER9287/D |  Primary ICT Learning Resources Crashapult™ STEM Challenge