Gonge Fishing Rod

GELİŞİME KATKISI

Aktif ve serbest oyunlar sayesinde çocukların aynı anda birden fazla becerisini desteklemek mümkündür. Kimi spor aktivitelerinin kas gelişimi desteklemeye ek olarak, denge ve koordinasyon, odaklanma ve problem çözme becerilerine de fayda sağlaması gibi...  Fishing Rod oyunu çocuklara benzer biçimde çoklu kazanımlar sağlar. Büyük ve ince kas gelişimlerinin yanı sıra el göz koordinasyonu, yer bilinci ve mesafe algısı gibi konularda da pratik yapma şansı elde edecekler.

Özyönetim Becerileri

Büyük kas becerileri: Olta ile balıkları yakalamaya çalışırken denge ve koordinasyon becerileri desteklenir. Oltayı kavrayarak hedefe ulaştırma sırasında büyük kasları çalışır.

İnce kas becerileri: Oltalarını doğru şekilde tutmaya çalışırken manipülatif beceriler sergilerler.

Yer bilinci: Balıkların konumları, birbirine göre yerleşimleri, oltanın belirli uzaklıktan atılması ve balıkların yakalanması gibi yer bilinci ve mesafe algısı gerektiren çalışmalar yaparlar.

Organizasyon: Balıkları yakalarken, açık uçlu oyunlar ve hikayeler kurgularken oyunu kurma ve yönetme fırsatı bulurlar.

Düşünme Becerileri

Bilgi edinme ve kavrama: Oyuna dair belirli bilgiler, düşünceler ve sözcükler edinir, hatırlarlar ve hayatının başka alanlarında uygulayabilir.

Nasıl oynanır?

Kutuyu açarken çocuğunuzla “Neden balık tutulur? Nasıl balık tutulur? Balık tutmak için neler gerekir? Balıklar nerelerde yaşar? Her tuttuğumuz balığı yer miyiz, yoksa besleyebilir miyiz?” gibi açık uçlu sorularla sohbet edin.

Oyuna başlamak balıkları oyun alanına dilediğiniz şekilde yerleştirin ve balık tutma serüvenine başlayın. Tuttuğunuz balıkları yiyecek misiniz, besleyecek misiniz yoksa suya geri mi bırakacaksınız birlikte karar verin.

Aman dikkat! Mıknatıslı olta sadece balıkları değil, evdeki her türlü metali yakalayabilir :) Bakarsınız balık yerine metal bir kaşık yakalamışlar :) Neden olmasın?

Alternatif oynama şekli 1:

Bir olta ve dört balık ile neler yapılabilir?

Çocukların uçsuz bucaksız yaratıcılıkları ile olta bir uçan süpürgeye ya da mikrofona, balıklar denizaltına ya da telefona dönüşebilir...

Bırakın hayal gücü ve yaratıcılıkları sizi diyardan diyara götürsün. Bu sayede dil gelişimine de katkı sağlayan interaktif oyun ortamı yakalamış olacaklar.

NOT: Kurmaca oyunlarda kimi zaman liderliği çocukların alması, kimi zaman da takip eden olmaları sosyal gelişimleri açısından önem taşır.

Alternatif oynama şekli 2:

Gonge balıklarının içine minik şeyler gizleyip bir hafıza oyunu da üretebilirsiniz.

Diğer bir alternatif de balıkların 2’şer tanesinin içerisine aynı şekillerden koyarak (2 tanesine kırmızı Lego parçası, 2 tanesine mavi Lego parçası gibi) bir hafıza oyunu yaratabilirsiniz.

Oyuna ilk başlayan bir tane balığın içine bakar ve diğer aynı parçanın olduğu balığı tahmin etmeye çalışır. Eğer ilk seçtiğinden çıkmazsa balığı aldığı yere koyar ve sıra bir sonraki oyuncuya geçer. İlk eşlemeyi yapan oyuncu oyunun da kazananı olur!