Gamewright Outfoxed

GELİŞİME KATKISI

Masa oyunları çoğunlukla, sonuç çıkarma ve mantık yürütme gibi üst biliş gerektiren adımları içermektedir. Özellikle 5 yaş ve üstü dönemde soyut düşünme yeteneği geliştiği ve grup halinde oyunlara ilgi arttığı için masa oyunları tercih edilebilir. Outfoxed (Kurnaz Tilki), ailecek oynayabileceğiniz bir mantık ve polisiye oyunu olması yanında işbirliği de içermektedir. Oyun süresince kararlar beraber alınır ve birlikte düşünülerek sonuca ulaşılmaya çalışılır. OUTFOXED ile çocuklar aynı zamanda görsel çözümlemeler üzerine de pratik yapar. Basit matematiksel beceriler kazanırken; dikkatini odaklama, hatırlama, sıradaki adımı planlama, detayları gözlemleme, problem çözme gibi beceriler de kazanmış olurlar.

 
PYP DİSİPLİNLERÜSTÜ BECERİLERE KATKISI

Düşünme Becerileri 

Bilgi edinme: Oyunun kuralları ve kullanılacak materyaller konusunda bilgi edinir.

Uygulama: Oyun sürecinde kavradığı bilgileri uygular.

Analiz: Hırsız tilkiye ulaşmak için ipuçlarını analiz eder.

Sentez: Sonuca ulaşmak için analiz ettiği parçaları birleştirir.

Değerlendirme: İpuçlarını ve bir sonraki adımını değerlendirir, yargılarda bulunur, kararlar verir.

Diyalektik düşünce: Aynı anda diğer oyuncuların da bakış açılarını anlar ve bu bakış açılarını düşünür.

Sosyal Beceriler 

İşbirliği yapma: Oyunun hedefine ulaşmak için ekip halinde çalışmaları ve işbirliği içinde bulunmaları desteklenir

Grup halinde karar alma: Hırsız tilkinin kim olduğunu bulabilmek adına ekip olarak düşünülmesi ve karar alınması beklenir.

İletişim Becerileri 

Dinleme: Oyun sürecinde her bir oyuncunun fikrini dinler.

Konuşma: Kendi fikirlerini öne sürer.

Görme: Görsel materyalleri (ipucu kartları, şüpheli kartları) yorumlaması ve odağa ulaşmak için adımları (oyun tahtası) takip etmesi desteklenir.

Nasıl oynanır?

Kurnaz Tilki oyunu ailecek veya arkadaşlarınızla eğlenerek oynayabileceğiniz güzel bir grup oyunudur. Oyunun en güzel tarafı oyuncular arasından kazanan kaybeden olmamasıdır. Bu oyunda ya hep beraber kazanacak ya da hep beraber kaybedeceksiniz!

 Oyunda amaç büyükannenin kurabiyesini çalan kurnaz tilkiyi yakalamaya çalışmak. Bunun için oyuncular bir ekip çalışması yapmak zorunda. Eğer yeterli hamlede kurnaz tilkiyi yakalayamazsanız tilki büyük annenin kurabiyesini yiyecek!

 Oyunun Başlangıcı

Öncelikle kurnaz tilki başlangıç konumuna ve oyuncuların piyonları orta noktaya yerleştirilir. 16 şüpheli kartı oyun alanının etrafına dizilir ve 2 tanesi açılır. Daha sonra 16 adet kurnaz tilki kartından bir tanesi rastgele seçilerek ipucu detektörünün içine yerleştirilir.

Kurnaz Tilki Oyununun Kuralları

Oyuna ilk başlayacak olan oyuncu önce ipucu kartı mı yoksa şüpheli kartına mı ulaşmak istediğini belirler ve oyun küplerini atar. Şüpheli kartı açabilmeniz için oyun küplerinin 3 tanesinde de göz simgesi gelmelidir. Oyuncu küpleri 3 defa arka arkaya atma hakkına sahiptir. Eğer küplerden bazılarında göz simgesi gelmediyse onu yerde bırakıp diğerlerini atabilir. 3 deneme sonunda eğer bütün küplerde göz simgesi geldiyse istediği 2 tane şüpheli kartını açar. 3 göz simgesi gelmediyse işiniz kötü demektir. Bu durumda kurnaz tilki oyun alanında 3 birim ilerler ve kurabiyeye adım adım yaklaşmaya başlar.

Eğer ipucuna ulaşmak istiyorsanız attığınız oyun küplerinin üçünde de ayak izi simgesi gelmelidir. 3 küpte de ayak izi simgesi gelirse küplerin üzerindeki toplam ayak izi sayısında ilerleyebilirsiniz. Oyun alanındaki ayak izi ile gösterilen alanlardan birine ulaşırsanız 1 tane ipucu açmaya hak kazanırsınız. Bu durumda ipucu kartlarından birini alıp ipucu dedektörüne yerleştirirsiniz.

Detektörün penceresinden baktığınızda eğer gördüğünüz renk yeşil ise bu ipucu olumlu, beyaz ise olumsuz demektir. Örneğin ipucu kartında “Gözlük” çıktı. Pencerede yeşil görürseniz Kurnaz tilki gözlüklü, beyaz görürseniz kurnaz tilki gözlüksüzdür. Bu durumda açmış olduğunuz şüpheli kartlarını elemeye başlayabilirsiniz. Eğer 3 defa attıktan sonra 3 oyun küpünde ayak izi gelmediyse yine kurnaz tilki 3 adım ilerler ve kurabiyeye yaklaşır.

Oyun ilerledikçe ipuçları artmaya başlar ve bunları akılda tutmak artık daha da zorlaşacaktır. Sırası gelen oyuncu durumu analiz eder. Şu an yeni bir ipucuna mı ihtiyaç var? Yoksa biraz daha şüpheli kartı mı açılmalı? İsterseniz bunu hep beraber de kararlaştırabilirsiniz.

Kurnaz Tilki Oyununun Sonu

Eğer kurnaz tilki kurabiyeye ulaşmadan önce oyuncular suçluyu tespit edebilirse oyunu oyuncular kazanır. Suçlu tespit edilemeden kurnaz tilki kurabiyeye ulaşırsa tüm oyuncular kaybeder ve oyunu kurnaz tilki kazanır.