Gonge - River Stones

GELİŞİME KATKISI

Öğrenmenin en kalıcı ve etkili yollarından biri de hareket ile öğrenmedir. Özellikle denge ve koordinasyon temelli oyun ve oyuncaklar sayesinde çocuklar konsantrasyon, odaklanma, görsel algı ve problem çözme gibi gelişim becerilerini güçlendirmiş olurlar. Gonge River Stones ile çocuklar bireysel veya grup halinde fiziksel egzersizler yapabilir, beden koordinasyonlarını ve denge duyularını geliştirebilirler. Geri geri yürüyerek görsel uyaranları azaltıp dokunsal girdi kullanımını arttırabilirler. Dinamik ve statik dengeleri üzerinde çalışabilir, denge ve odaklanma bir arada çoklu algılarını sınayabilirler. Böylelikle, her bir adımda bilişsel öğeler devreye girmiş, çocukların gelişimi çok yönlü desteklenmiş olur.

PYP DİSİPLİNLERÜSTÜ BECERİLERE KATKISI

Özyönetim Becerileri:

Büyük kas: Farklı boyut ve yükseklikteki bu nehir taşları ile çocuklar fiziksel egzersizler yapar ve denge duyularını geliştirirler.

Yer bilinci: Nehir taşlarının birbirine göre konumlarını belirleyerek istasyon oluşturur ve yeni istasyonlar oluşturmak üzere duyarlılık kazanırlar.

Organizasyon: İstasyonları etkin biçimde konumlandırıp yönetebilirler.

Araştırma Becerileri:

Soruları oluşturma: Belirledikleri başlangıç noktasından bitiş noktasına hangi yollarla gidilebileceğini belirler, düşünür ve ilgili sorular sorarlar.

Gözlem yapma: Kaç farklı istasyon kombinasyonu oluşturabilecekleri konusunda ayrıntılara ulaşmaya çalışır ve tüm duyularını kullanırlar.

Planlama: Hedeflerine ulaşmak için hareket tarzı geliştirir, ana hatları düşünür, planlar ve yollar geliştirirler.

= Kurbağa atlayışı: “Haydi eller taşta, ayaklar arkada sıçrayarak aradaki boşluğa atlama zamanı…” 

Nasıl oynanır?

Gonge nehir taşları her türlü düz zemini vakum etkisiyle tutar ve kayma yapmaz. Zorlu, aktif, yaratıcı bir eğlence olan Gonge nehir taşları çocuğunuz atlarken, mesafeleri ayarlarken, koordinasyon ve denge sağlarken kendine güvenini de besler. Gonge nehir taşlarını belli uzaklıklarda dizdikten sonra birinden birine atlamak denge ve koordinasyonu geliştirir.

Nehir taşlarından çıplak ayakla yürümek, sıçramak, zıplamak dokunsal uyaran algılarını geliştirir.

Gonge nehir taşlarıyla onlarca farklı kombinasyonda istasyon kurmak mümkün. Amaç; yere değmeden taştan taşa atlamak, taşlar arasında sıçramak ya da elden ele taşları geçirmek olabilir. Kurgu tamamen çocuğunuza ve size kalmış.

Nehrin azgın sularıyla aşınmış bu taşlarla oluşan her istasyonun bir de hikayesi olacaktır elbet. :)

Örneğin;

  • Art arda nehir taşları (Bkz. Resim 1 ve 2)

= Sıralı yürüme: “Her yanda timsahlar! Kaçma vakti!” :)

  • 1 nehir taşı

= Nehirde denge istasyonu (Bkz. Resim 3): “Dalgalar çok hızlı! Suya düşmemek için dengemizi taşlardan almalıyız!”

= Ayaklar nehre değmesin (Bkz. Resim 4): “Nehrin suyu çok soğuk… Üstelik dalga da çok fazla! Aman ayaklar değmesin!” 

  • 1 nehir taşı + boşluk + 1 nehir taşı daha

= Nehir taşından nehir taşına zıplama istasyonu: “Aman dikkat! Taşlardan ilerlemeliyiz! Yoksa nehre düşeceğiz!” 

Daha fazla istasyon fikri için videoya tıklamanız yeterli. Devamını çocuğunuzun sınırsız yaratıcılığına bırakın, o kalanını halledecektir. İyi eğlenceler...