Hape Rocketship

GELİŞİME KATKISI

Hayali/-mış gibi oyunlar, çocukların yaratıcılığını destekler ve güçlendirir. Yaratıcılık gelişimi ile problemlere yeni çözümler geliştirme becerisi paralel ilerlemektedir. Ayrıca çocuklar, canlandırma yaparak ve farklı roller alarak, benzersiz hikayeler oluşturma ve dil gelişimlerini besleme şansını da yaşarlar. Çocuklara hayali/-mış gibi oyunlar için fırsat yarattığımızda, aslında onlara kendi hayatlarını yaratma yeteneği de kazandırmış oluruz. Rocketship ile çocuklar; roketlerin çalışma ve işleyiş prensiplerini keşfedecek, uzaya hayali yolculuklar yapacak ve yaratıcılıklarını uçurarak, bu devasa roketle yenilikler yaratacaklar.

Özyönetim Becerileri:

Büyük kas becerileri: Roketin ölçüleri nedeniyle taşırken, katları takıp çıkartırken ve karakterleri yerleştirirken büyük kas becerileri desteklenir.

İnce kas becerileri: Karakterleri ve diğer aksesuarları kavrar, takar, çıkarır.

Organizasyon: Oyunu etkin biçimde planlayıp ve yürütmesi beklenir.

İletişim Becerileri:

Dinleme: Grup halinde oynamaları halinde oyun arkadaşının planlarını ve karakterini dinler.

Konuşma: Oyun içinde canlandırdığı karaktere plan bütünlüğü içinde anlam katarak konuşur.

Görme: Oyun içindeki sembolleri görür ve anlamlarına uygun olarak kullanır.

Sunma: Yarattığı oyun çerçevesinde fikirlerini sunarak oynar.

Sosyal Beceriler:

Grup halinde karar alma: Grup halinde oynamaları halinde oyun arkadaşı ile karar alarak kurguyu oluşturur.

Grup içinde çeşitli görevler üstlenme: Kurgu içinde hangi davranışın uygun olduğunu anlayarak, bu doğrultuda hareket eder.

Nasıl oynanır?

Oyuna başlamadan önce, çocuğunuzla beraber roketi ve seti oluşturan parçaları inceleyin. Roketin katlarının birbirinden farkları, astronotların buralarla neler yapabileceği, duvarlardaki işaretlerin anlamı, malzemelerin neler olduğu, ne işe yaradığı, adları ve özellikleri gibi konularda sohbet edin. Çocuğunuzun kurguyu başlatmasına, oyunu yapılandırmasına fırsat verin ve bu hayali oyunun birlikte keyfini çıkarın.

Birkaç ipucu:

- Çocuğunuzla beraber astronotlar, roketle seyahat, uzayda yaşam gibi konularda araştırma yapabilir, ilgili kitaplar okuyabilir, kısa filmler izleyebilir; dünyadaki yaşamdan farkları üzerine tartışabilirsiniz. 

- Bir rokette yer alan aksamaların ve astronotların gerek duyduğu ekipmanların adları, anlamları ve önemleri konusunda konuşabilir; oyundaki aksesuarlarla karşılaştırabilir; benzerlik/farklılıkları üzerine sohbet edebilirsiniz: radar, keşif aracı (rover), güneş paneli, biyolojik deney bitkisi, uzay korsanı gibi.

- Asansör yardımıyla astronot ve uzaylıya katları gezdirebilir, bu katların ne işe yaradıkları ve hangi görevlerde kullanıldıkları konusunda sohbet ederek oyununuzu şekillendirebilirsiniz: görev kontrol odası, laboratuvar, yaşam alanları ve hatta egzersiz odası gibi.   

- Uzaylı ve astronot gibi karakterler ile canlandırmalar yaparak, çeşitli roller alabilir ve birlikte hikayeler oluşturabilirsiniz. Bu hikayeleri fotoğraflayarak ya da resimleyerek, çıktıları ile beraber kitapçıklar oluşturabilir ya da videoya çekerek dijital hikayeler yaratabilirsiniz.

Unutmayın! Hayali oyunlarda her zaman bir uzaylı uzaylı, bir roket roket olmayabilir. Çocuğunuzun yaratıcılığı ve hayal gücü onu bambaşka diyarlara götürerek yepyeni hikayeler yaratmasını sağlayabilir 