Lego Education Sceneries Set & Blue Orange Tell Tale

 

GELİŞİME KATKISI

Tell Tale ve Lego Education Senaryo Seti, erken yaşlardaki çocukların aynı anda birden fazla gelişim alanını desteklemeyi hedefliyor. Hikaye anlatımı temelinde; dil gelişimi, sosyal gelişim ve düşünme becerilerini destekleyen bu iki set, aynı zamanda yaratıcılık ve ince kas becerilerini de besliyor.

İletişim Becerileri:

Görme ve dinleme: Tell Tale kartlarındaki görselleri yorumlar ve Senaryo Seti parçalarını, anlamlı bir bütün yaratmak üzere, analiz eder. Grupla oynaması halinde; diğer oyuncuların anlattıkları hikayeleri dinler.

Konuşma: Kendi hikayesini, anlaşılır biçimde ve anlamlı bir bütün (giriş, gelişme, sonuç) olarak paylaşır.

Özyönetim Becerileri:

İnce Kas Becerileri: Lego parçalarını birleştirip çıkartırken ve Tell Tale kartlarını karıştırıp elinde tutarken ince kas becerilerini geliştiren hareketler yapar.

Düşünme Becerileri:

Kavrama ve uygulama: Lego parçaları ile anlamlı bir bütün yaratmaya çalışır. Tell Tale ile kartlardaki görselleri kavrayarak çağrıştırdıklarını tarif etmeye çalışır. İki sette de görsel ayrıştırma becerilerini geliştirir.

Sosyal Beceriler:

Çatışmaları çözme: Grupla oynaması halinde; hikayeleri ve Lego yapılarını kurgularken diğer oyuncuları dikkatli dinlemesi, uzlaşması, durumlara mantıklı tepkiler vermesi, adil olması beklenir.

Grup halinde karar alma: Grupla oynaması halinde; hedef ve yollar kurgulanırken diğer oyuncuları dinlemesi, fikirleri tartışması, soru sorması, fikir birliğine ulaşmaya çalışması ve fikir birliğine ulaşması beklenir.

Nasıl oynanır?

Cambridge Üniversitesi işbirliği ile tasarlanan Lego Education Senaryo Seti ve Tell Tale ile ayrı ayrı ve bir arada oynamak mümkündür. İki oyun da tek kişi ya da grup halinde oynanabilir.

Tell Tale ve Senaryo Setini bir arada oynamak durumunda;

Alternatif Oyun 1: Grup halinde oynanması tavsiye edilir. Her oyuncu 3er tane Tell Tale kartı çeker. Oyuncular bu kartları istediği gibi seçebilir ya da rasgele çekebilir. Anlatmaya ilk kimin başlayacağına karar verdikten sonra ilk oyuncu hikayenin 'giriş' kısmını başlatır. 1 ya da 2 cümle sonra durur ve sıradaki oyuncu kaldığı yerden devam eder. Her oyuncu cümlelerini bitirdikten sonra sıra aynı şekilde sıradakine geçer ve giriş, gelişme, sonuç bölümleri olan bütünlüklü bir hikaye yaratılmaya çalışılır. Hikaye sonuca bağlandıktan sonra, Lego Education Senaryo Seti kullanılarak karakterler ve mekan tasarlanır. Ardından, karakterler kullanılarak olay canlandırır ve masal yeniden farklı görseller kullanılarak anlatılır.

Alternatif Oyun 2: Her oyuncu 3 ila 5 (oyuncular sayıya beraber karar verir) adet Tell Tale kartı çeker. Herhangi bir hikâye anlatmadan Senaryo Seti ile ellerindeki kartlardaki karakter/mekan/olayı canlandırmaya çalışırlar. Örneğin; kartta bir palmiye ağacı çıktı, oyuncu Lego parçalarıyla palmiyeyi yapmaya çalışır.  Herkes kartındaki görselleri Legolar yardımıyla tamamladıktan sonra tüm parçalar bir araya getirilir. Bir araya getirilen bu karakter/mekan/olaylar ile bir hikaye bütünü kurgulanmaya çalışılır. Elbette, gereken durumlarda ek karakter/mekan ya da olay yaratabilirsiniz.

Tell Tale ile tek oynanması durumunda;

Her oyuncu Tell Tale kartlarından 5er tane çeker ve kartlardaki resimleri baz alarak bir hikaye kurgular. Hikayeleri kısaltarak anlatma becerisi için (1-3 dakika), detay vererek anlatma becerisi için (5-10 dakika)…

Senaryo Seti ile tek oynanması durumunda;

Bu set ile çocuklar birbirinden farklı modeller, karakterler inşa edebilirler. Her renkte tuğlaların dışında örümcek, yılan, çiçekler, hazine sandıkları gibi birçok özel parça da içerir. Kurgunun inşası başladıktan sonra çocuklar hikayeyi anlatmaya ve dinlemeye başlar. Daha farklı oyunlar ve masal diyarlarına yolculuk için yaratıcılığınızı kullanmanız yeterli… Keyifli serüvenler :)

Sceneries Set by LEGO® Education | Robots Cyprus
LEGO® Sceneries Set - 9385