Djeco Quantitix

GELİŞİME KATKISI

Erken çocukluk döneminde öğrenmenin zoraki ya da didaktik şekilde olmayışı bilginin kalıcılığını arttırır. Bu bağlamda, özellikle matematiksel beceriye dayalı kurgulanan oyunların statik olmaması ve aktif öğrenmeyle ilerlemesi büyük önem taşır. Djeco Quantitix, çocukların temel matematik becerilerini geliştirmek üzere tasarlanmış eğlenceli bir mantık oyunudur. Bire bir eşleştirme yapma, sınıflandırma, sayma, aritmetik düşünme, gözlem yapma ve çapraz referans alma çalışmaları sayesinde bilişsel gelişimi ve matematiksel becerileri destekler. Ayrıca kayıt tutma, grafik oluşturma ve mantıksal çıkarım yapma becerilerini de destekleyerek, çocukların gelecekteki akademik başarılarına temel oluşturmayı hedefler.

Düşünme Becerileri:

Bilgi edinme ve uygulama: Oyunun malzemeleri, oynanış biçimi ve kuralları hakkında bilgi edinir ve benzer biçimde hatırlar. Edindiği matematiksel bilgileri kart üstünde pratik anlamda kullanır.

Kavrama: Bire bir eşleştirme yapma, çapraz referans alma, grafik oluşturma gibi öğrenilen matematiksel konseptlerin anlamını yakalar, öğrenileni hayatın başka alanlarında uygular, yorumlar.

Özyönetim Becerileri:

İnce kas becerileri: Parmakla sayma, tahta pulları tutma ve tabloya yerleştirme sırasında ince kas sistemlerini kullanır.

Yer bilinci: Kartları inceleyerek sincap, balık ve benzeri hayvanların konumlarını doğru şekilde tespit eder, çapraz referans alarak tabloda doğru yere yerleştirir.

Nasıl oynanır?

Temel matematiksel becerileri kazandırmayı hedefleyen Djeco Quantitix ile çocuklar sırayla:

  • Gözlem yapacak
  • Birebir eşleştirmeler yapacak
  • Sayacak
  • Çapraz referans alacak
  • Grafik/tablo oluşturacaklar.

Çocuğunuzla beraber 20 adet kartın içinden bir tanesini seçin. Oyun tahtasında gösterilen hayvanlardan kart üstünde kaç tane olduğunu sayın (örneğin; 3 tane balık). Tablo üstünde kaç adet olduğunu tespit ettiğiniz hayvanın resmi ile adet sayısının kesiştiği noktaya bir adet pul koyun (örneğin; 3 rakamı ile balık resminin kesiştiği noktaya). Tüm hayvanlar için aynısını yaparak grafiğinizi oluşturun.

Bir sonraki kartlar için çocuğunuzun daha az yardıma başvurduğunu ya da tamamen yalnız yaptığını gözlemleyerek keyif alabilirsiniz J

Alternatif oynama şekli 1: Hafıza Oyunu

Seçtiğiniz bir kartı çocuğunuza 10 saniye kadar gösterebilir, sonra kartı saklayarak çocuğunuzun hangi hayvandan kaç tane olduğunu hatırlamasını ve tabloyu tamamlamasını bekleyebilirsiniz.

Seçtiğiniz bir kartı 10 saniye kadar gösterebilir, sonra kartı saklayarak karttaki resimde olan olaylar, karakterler, durumlar hakkında sohbet edebilirsiniz.

NOT: Kartı gösterme sürenizi çocuğunuzun ihtiyacına göre arttırabilir ya da azaltabilirsiniz.

Alternatif oynama şekli 2: Dil Gelişimi

Birbirinize zihin açıcı sorular sorarak sohbet edebilirsiniz. Örneğin: Kartta hangi hayvanlar var? Neredeler? Mevsimlerden ne? Ne yapıyorlar? Ne düşünüyor olabilirler? Sence buradan sonra nereye gidecekler?  

Kartları birer hikaye anlatma aracı olarak kullanabilirsiniz. 1 kart seçerek resimlerden referansla birbirinize hikayeler anlatabilirsiniz.

Kartları kullanarak olayları sıralamaya çalışabilirsiniz. Her seferinde farklı sıralı bir hikaye örgüsü yaratarak birbirinize anlatabilir ya da hikayeyi beraber oluşturabilirsiniz.