Super Blocks Jumpy

GELİŞİME KATKISI

Yapı-inşa oyuncakları, çocukların bir kurgu üzerinde düşünmesini ve düşündüklerini uygulayabileceği bir alan sağlar. Super Blokcs Jumpy, yapı oyunu özelliği ile çocukların düşünme becerilerini desteklerken; aynı zamanda farklı kurgular yaratmalarına olanak sağlayarak yaratıcılıklarını besler.

PYP DİSİPLİNLERÜSTÜ BECERİLERE KATKISI

Düşünme Becerileri:

Bilgi edinme: Düz yol, kıvrımlı yol, araba, rampa, hız, konum gibi kelimeleri ve tamlamaları; arabaların ve karakterlerin yükseklik, kıvrım gibi özellikler karşısında nasıl tepkiler vereceğini öğrenir.

Uygulama: Edindiği bilgilerden yola çıkarak farklı sistemler kurar ve oyunun malzemeleri ile bu sistemler üzerinde yeni yaklaşımlar geliştirir.

Sosyal Beceriler:

Grup halinde karar alma: Yol sistemleri oluştururken oyun arkadaşları ile birlikte nasıl bir sistem oluşturacakları kararı üzerinde anlaşırlar. Bu süreçte oyun arkadaşlarının düşüncelerini dinler ve kendi düşüncelerini ileri sürer.

İşbirliği yapma: Bloklardan yeni yol sistemleri oluştururken oyunun parçalarını oyun arkadaşları ile paylaşır, kurgu sırasında oyun sırasını bekler.

Özyönetim Becerileri:

İnce kas becerileri: Parçaları birbirine geçirme, takıp çıkarma sürecinde ince kas becerilerini kullanır.

Yer bilinci: Oluşturduğu yolda nesnelerin birbirine göre konumuna duyarlılık gösterir; etraftaki nesnelere dikkat eder.

Nasıl oynanır?

Oyuna başlamadan önce;

  • Malzemeleri çocuğunuzla beraber tek tek inceleyin ve birer birer tüm parçaları sayın. Bunların neler olduğu ve ne işe yaradıkları üzerine sohbet edebilirsiniz.
  • Çocuğunuzla beraber oyunun nasıl oynandığını tahmin etmeye çalışın. Böylelikle alternatif oyunlar keşfedebilirsiniz.
  • Çocuğunuzdan setin içinde bulunan parçaları renklerine ve boyutlarına gruplamasını isteyebilirsiniz.

Super Blocks Jumpy seti bireysel şekilde veya grup halinde oynanabilir.  Açık uçlu bir özelliği ile çocukların bireysel yaratımlarına fırsat tanır. Çocuğunuzun hayal gücüne güvenin, onun kendi hikayesini/temasını üretmesine izin verin. Oyunun kurgusunu ve liderliğini çocuğunuza bırakın.

Alternatif Oyun: Kahramanlarımız nereye gidiyorlar?

Çocuğunuzun oluşturduğu tema üzerinde sohbet edin. Örneğin; karakterleri göstererek “Bunlar kim? Nereye gidiyorlar? Yol ne kadar sürecek?” gibi soruları içeren küçük bir sohbet sayesinde, çocuğunuzun kendi kurgusunu anlatmasına fırsat verebilirsiniz.

Alternatif Oyun: Arabamız nerede durur?

Çocuğunuzun oluşturduğu yolun başlangıç yerini yüksek bir konuma getirin ve üzerine arabaları dizin. Arabaları hareket ettirmeden önce ne olacağı, hızlı mı yoksa yavaş mı gidecekleri hakkında sohbet edebilirsiniz. Ardından çocuğunuza arabanın nereye kadar gideceğini sorabilir, tahminleri birlikte test edebilirsiniz. Farklı eğimlerde inşa edeceğiniz yollarla bu tahmin oyununuzu defalarca tekrarlayabilirsiniz.