GELİŞİME KATKISI
Erken çocukluk döneminde var olan soyut bilgiler algılar sayesinde somutlaşmaya başlar. Bu süreçte çocuklar etraflarında bulunan nesneleri uzun süre boyunca gözlemler, dokunur, hisseder ve algılar. Bu gözlemlere dayanarak da farklı çıkarımlar elde ederler. Mevcut bilgileri ile deneyimlerini birleştirerek tahminler yaparlar. Tactilo Lotto çocukların önceki bilgilerini kullanarak dokunduğu materyalin ne olduğunu tahmin edebilmesine katkı sağlarken, olaylar arasında bağlantı kurmasına da yardımcı olur.
Düşünme Becerileri:
Kavrama: Öğrenilen malzemelerin anlamını yakalar, öğrendiği bilgileri oyuna iletir ve oyunun kuralları dahilinde veya yeni bir bakış açısı ile yorumlar.
Analiz: Duyu organlarını kullanarak materyallerin özellikleri bulur, oyundaki materyal evreni içerisinden doğru olanı tespit eder.
Değerlendirme: Duyu organları yardımıyla bulduğu materyalin doğru olup olmadığına dayanarak yargılarda bulunur, kararlar verir.
Özyönetim Becerileri:
İnce kas becerileri: Çarkı çevirirken ince kaslarını kullanılır.
Yer bilinci: Nesnelerin birbirine göre konumu hakkında duyarlılık gösterir.
Araştırma Becerileri:
Gözlem yapma: Tactilo Loto’daki materyallerin yüzey farklılıklarını dokunma yoluyla gözlemler ve duyularını kullanır.
Nasıl oynanır?
Oyuna başlamadan önce:
- Malzemeleri çocuğunuzla beraber tek tek inceleyin. Bunların neler olduğu ve ne işe yaradıkları üzerine sohbet edin.
- Çocuğunuzla beraber oyunun nasıl oynandığını tahmin etmeye çalışın. Böylelikle alternatif oyunlar keşfedebilirsiniz.
- Çocuğunuzun torbanın içinde bulunan nesnelerle çarktaki nesneleri eşleştirmesini bekleyin.
- Nesnelerin dokusu, verdikleri hisler ve yüzey özellikleri üzerine sohbet edin. (Örneğin; pürüzlü, kaygan, tırtıklı gibi tanımlamalar kullanarak kelime dağarcığını destekleyebilirsiniz).
Oyuna geçme zamanı!
Tactilo Loto bireysel veya grup haline oynanabilen bir oyundur. Amaç, torbanın içinde bulunan nesnelere dokunarak doğru nesneyi bulmaya çalışmaktır.
Öncelikle Tactilo Loto kutusundan çıkan bütün nesneleri torbanın içine koyun ve torbayı karıştırın. Çarkı çevirin. Çark durduktan sonra okun gösterdiği alandaki nesneleri bulmak için elinizi torbanın içine sokun ve torbanın içine bakmadan sadece elinizi kullanarak nesneyi bulmaya çalışın.
Bulmanız gereken nesneleri sadece onlara dokunarak ve şekillerini algılayarak bulmanız lazım! Doğru nesneyi bulduktan sonra onu çarkın üzerindeki yerine koyun ve bu işlemi oyun bitene kadar tekrar edin.
Alternatif Oyun –Hikayeni kurgula!
Çarkı hiç kullanmadan çocuğunuzun elini torbaya sokmasını ve eline gelen ilk nesneyi tanımlamasını isteyin. Nesneyi tanımladıktan sonra ondan bu nesneyle başlayan bir hikaye anlatmasını isteyin. Çocuğunuz hikayeye başladıktan sonra ondan diğer nesneleri de hikayesine entegre etmesini isteyin.
Hikayesini bitirdiği zaman bu oyunu tekrar oynayabilirsiniz. Her oynamanızda farklı nesne kombinasyonları seçileceği için yaratılan hikayeler de çeşit çeşit olacaklar!
Bu oyunu grup olarak da oynayabilirsiniz. Örneğin; 3 oyunculu bir grupta herkes sırayla bir nesne çeker ve hikayeyi bir yere getirir; sıradaki oyuncu yine rastgele çektiği nesne ile hikayeyi kaldığı yerden devam ettirir.