Meccano Truckin' Tractor

GELİŞİME KATKISI

‘STEM’, science (fen), technology (teknoloji), engineering (mühendislik) ve mathematics (matematik) kelimelerinin birleşiminden oluşan, son yılların yükselen yaklaşımlarındandır. STEM’in temelleri okul öncesi dönemlerde atılmaya başlamaktadır. Bu yaklaşımda amaç, erken yaşlarda çocuklara STEM alanlarındaki yetenekleri konusunda ışık tutmak ve bu kişisel keşifleri sayesinde geleceklerini şekillendirme fırsatı vermektir. Bir STEM oyuncağı olan Truckin' Tractor da çocukların öğrenmelerini pekiştiren, mantık gelişimlerini ve yaratıcılıklarının destekleyen bir set sunar. Aynı zaman el-göz koordinasyonu, konsantrasyon ve sabır gibi alanlarda da gelişim imkanı sunar.

Düşünme Becerileri:

Bilgi edinme: Truckin' Tractor’ı inşa ederken mekaniğin temel prensiplerine dair bilgi ve düşünceler edinir; parçaların üzerinden yeni kelimeler öğrenir.

Kavrama: Öğrendiklerinin anlamını yakalar, öğrenileni modelleri tamamlamak üzere yorumlar.

Özyönetim Becerileri:

İnce kas becerileri: Parçaları bir araya getirmek için araçları kullanırken, takıp çıkarırken ince kas sistemlerinin duyarlılıkla kullanılması gereken becerileri gösterir ve el-göz koordinasyonunu geliştirir.

Yer bilinci: Parçaları bir araya getirirken adım adım modeli takip eder ve uygun yerlere, uygun parçaları yerleştirme konusunda duyarlılık gösterir.

Organizasyon: Modele uygun şekilde ve/veya yaratıcılığını kullanarak araçlar üretirken etkin biçimde planlama yapması ve etkinliği yürütmesi pekiştirilir.

Nasıl oynanır?

Mecanno Junior Truckin' Tractor, STEM yaklaşımını desteklemek üzere kurgulanmış 4 araç (çekici, kazıcı, çim biçme makinesi ve mobil çim biçme makinesi) modeli içermektedir. Çocuklar takip etmesi kolay bu modelleri tamamlarken bir yetişkin yardımına ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle özellikle ilk modelde destek olmanız büyük önem taşır. 

Öncelikle parçaları teker teker tanıyarak ve işlevleri üstüne sohbet ederek işe koyulabilirsiniz: tornavida ve cıvata anahtarı (çocukların kullanımına uygun), tekerlekler, bağlantı parçaları ve dahası...

Ardından çocuğunuza modelleri uygulamakta destek olarak teker teker araçları yaratabilirsiniz. (Her bir modelin yaratımı için bir önceki aracın parçalara ayrılması gerekir.)

Modelleri tamamladıktan sonra, çocuklar materyallerin işlevlerini daha da iyi kavrayarak ve yaratıcılıklarını kullanarak kendi araçlarını yaratabilecek duruma geleceklerdir. Dolayısıyla sıradaki iş küçük mühendislere yaratımları için fırsat vermekte.