Beş Duyunun ve Hayal Etmenin Gücü: Ahşap Oyuncaklar

Ahşap Oyuncakların Diğer Oyuncaklardan Farkı Ne?

Oyuncak seçimi söz konusu olduğunda “Hepsi aynı, hangi malzemeden yapıldığının ne önemi var?” diyenler olabilir. İnsanın duyularıyla yaşadığını, çocukların duyuları aracılığıyla dünyayı keşfettiğini unutmamak gerekiyor. Ahşap oyuncaklar çocuğun dünyayı ve kendini keşfetme çabasına destek veriyor. Üstelik ahşabın doğallığına dokunma hissi çocukları doğaya daha da yaklaştırıyor. Güzel kokusu da cabası.

Çocuk ahşap dokuyla birlikte doğayı da hissederken, ebeveyn çevre dostu bir ürün alarak doğayı korumuş olmanın hazzını yaşayabiliyor. Uzun yıllar kırılmadan, dökülmeden çocukların büyümesine eşlik eden ahşap oyuncaklar, sürdürülebilir bir çevreye de katkı sağlıyor.

Ayrıca ahşap oyuncaklar kolayca temizlenebiliyor, dezenfekte edilebiliyor. Kimyasal madde içermediği ve köşeleri yumuşatıldığı için de her yaş grubuna uygun olabiliyor.

Ahşap Oyuncaklar Öğrenmeyi Kolaylaştırıyor

Ahşap oyuncaklar genellikle basit ve sade tasarımlara sahip. ABD’nin Philadelphia eyaletindeki Temple Üniversitesi’nin araştırmasına göre, çocukları pasif bırakan ve oyuna aktif katılımlarını desteklemeyen oyuncaklar gelişimine de fayda sağlamıyor. Araştırma, bu tip oyuncakların çocukların düşünerek öğrenmesini engellediğini ortaya koyuyor. Anne babalar tarafından da çocukları yaratıcılığa ve sosyalleşmeye yönlendiren oyuncaklara ilgi günden güne artıyor. Birden çok işlevde kullanılabilen ve çocuğun soyutlama yapmasına imkân veren ahşap oyuncaklar bu açıdan oldukça yararlı örnekler olarak öne çıkıyor.

Hangi Yaşta, Hangi Ahşap Oyuncak?

Çocuğunuz için ilk altı ay çıngırak gibi ses ve hareketi bir arada sunan ahşap oyuncakları, 1 yaşına kadar ise oldukça işlevsel kullanılabilen ahşap blokları tercih edebilirsiniz. Bu bloklar ve peşine gelen yap-bozlar, çocuklara benzerlik ve farklılıkları öğretiyor, motor becerileri geliştiriyor ve beş duyuya birden hitap ediyor. Çocuklar 3 yaşında ahşap bloklarla kendi kendine oyunlar kurgulayabiliyor, ahşap abaküs ile temel matematiğe giriş yapabiliyorlar.

Siz de çocuğunuzun hem eğlenmesine hem de yeni şeyler öğrenmesine katkı sağlayan oyuncaklar ararken ahşap oyuncaklara göz atabilirsiniz. Çocuğunuzun yaşına uygun ahşap oyuncaklarla, ona hem sağlıklı hem güvenli oyuncaklar sunabilirsiniz.

moritoys programındaki ahşap oyuncaklardan bazıları:

U-build It Blocks

Minik ellere en mükemmel uyum düşünülerek tasarlanan U-Build It Blocks, ailenin en küçük tasarımcıları için ideal bir yapı oyuncağı. U-Build It Blocks ile çocuklar U şeklindeki blokları kullanarak farklı kombinasyonlarda kuleler, duvarlar, binalar kuracak; desenler oluşturabilecekler. Böylelikle yaratıcı düşünmeleri desteklenirken, matematiksel becerileri gelişecek, 3 boyut ve renk kavramları üzerinde çalışacaklar.

U Build It Blocks Keşfet

 

Waldorf Rainbow

Yap-boz oyunları başta hayal gücü ve yaratıcılık becerileri olmak üzere pek çok farklı gelişimsel alanı destekler. 12 parçalı Waldorf Rainbow oyuncağı ile çocuklar çok çeşitli şekiller tasarlarken oluşturdukları şekillerin dengede durabilmesi için yoğun bir bilişsel çaba içine girerler. Waldorf Gökkuşağı ile hayal güçlerini aktif bir şekilde kullanırken, el göz koordinasyonu, ince kas becerileri, kombinasyon yapabilme becerisi, sıralama becerisi gibi alanlarda da gelişim sağlarlar.

Waldorf Rainbow Keşfet

 

Large Tower

Bu bloklarla yapabileceğiniz çok farklı şeyler var! Harika bir aile oyunu için yüksek bir kule inşa edin ve kuleleri yıkmadan blokları çıkarmaya çalışın! Ya da 60 bloklu bu seti hayal ettiğini yapılar için yapı bloğu olarak kullanın!

Large Tower Keşfet