Çocuklarla meditasyon: basit ama etkili 4 teknik

Pandemi ve ev izolasyonu hepimizin ruh halini farklı etkiliyor. Tam da bu zamanlarda meditasyon, yetişkinler kadar çocuklar için de stresle baş etmede etkili bir araç.

Harvard Üniversitesi nörobilim uzmanlarının yürüttüğü bir çalışma, sekiz haftalık düzenli meditasyonun beynimizdeki gri maddeyi artırdığını ortaya koyuyor. Zihnimizin kapasitesini genişletmek bir yana, farkındalığa yönelik meditasyon yöntemleri birçoğumuzun stresini de azaltıyor.

Meditasyon yetişkinlere olduğu kadar, çocuklara da iyi geliyor: dikkatlerini artırıyor, sakinleştiriyor, yaratıcılıklarına katkıda bulunuyor ve uykuya dalmalarına yardımcı oluyor.

Peki meditasyon yapmak bizim için bile zorken çocuklar nasıl yapacaklar? İyi haber, çocuklar farkındalık meditasyonlarına yetişkinlere göre çok daha kolay uyum sağlayabiliyorlar!

Kilit nokta, çocuğu zorlamamak. Çocuklar direktiflerden değil, ebeveynleri ile birlikte yaptıkları aktivitelerden hoşlanır, ilham alırlar. Sizi meditasyon yaparken görünce zaten kendisi dahil olmak isteyecektir. İşin içine biraz eğlence de katınca, meditasyon kısa sürede rutin aile aktivitelerinizden birine dönüşebilir.

Rehberlik ederken ses tonunuz alçak ve yumuşak olmalı. Kelimelerinizi yavaşlatın, rahatlamalarını sağlayın. Anlattıklarınızı dinlesinler ve hayal etsinler, hepsi bu. Dikkatlerini toplamaları ilk başta uzun sürebilir ancak birkaç denemeden sonra yavaş yavaş alışacaklardır.

Hadi başlayalım!

Nefesle rahatlayın

Stres anlarında alınan birkaç derin nefes etkisini hemen gösterir. Yalın bir dille, çocuğunuzu meraklandıracak biçimde nefesi üzerine konuşabilirsiniz. Öncelikle birlikte rahat bir pozisyonda uzanın ya da oturun. Burundan nefes alın ve ağızdan nefes verin. Çocuğunuza nefesini takip etmesini söyleyin. “Her nefes alışverişinde yükselen ve alçalan göğsünü fark et” gibi yönlendirmeler yaparak, nefesin bedendeki dolaşımını, bedende bıraktığı fiziksel hisleri izlemesini sağlayın.

Zihinsel tatil

Bu yaz tatile gidebilecek miyiz belirsiz ancak tatili hayal etmek bile iyi hissettiriyor. Çocuğunuzla birlikte rahat bir pozisyonda oturun ya da uzanın. Gözlerinizi kapatın. Çocuğunuzun sevdiği, dinlendirici bir yer görmesine yardımcı olun. Belki bir plajdasınız, belki ormanda. Denizin renginden, kumun sıcaklığından ya da ormandaki kelebeklerden bahsedin. Duyusal ayrıntılar vererek, çocuğunuzun küçük bir tatil hayal etmesini sağlayın ve nerede gezindiğini ondan dinleyin.

Yürüme meditasyonu

Yürüme meditasyonu çocuklu ailelerce rahatlıkla uygulanabilecek meditasyonlardan biri. Bulunduğunuz odanın içinde yavaş adımlarla yürüyün ve çocuğunuza sadece adımlarına odaklanmasını söyleyin ve ayakların zeminle bağlantısını fark etmesini sağlayın.

Bir ağaç kadar köklü

Ayakta durun ve çocuğunuzdan gözlerini kapatarak bir ağaç olduğunu hayal etmesini isteyin. Ayaklar birbirine paralel, kökleri toprağa bağlı bir ağaç gibi yere bassın. Parmaklar zemini iyice hissetsin. Sonrasında kollarını yavaşça başının üstüne kaldırarak, tıpkı dalların güneşe uzandığı gibi yukarıya doğru esnesin. Tüm bu hareketleri yaparken vücudunda ne hissediyor?

 

Bu uygulamalarla birlikte, beraber kolaylıkla uygulayabileceğiniz, size özgü yeni yöntemler geliştirin ve ara ara çocuğunuzun da rehberlik etmesine izin verin. Anda kalmak, anın hissettirdiklerini fark etmek çocukluğun en güzel meziyeti, karşınızdaki guruya güvenin!