Keyifli bir oyun alanı: Mutfak

Yediğimiz her yemeğin ardında kendine özgü, kocaman bir hikaye var. Mutfağımıza giren her bir malzemeyi yaratan doğa ve emek mucizevi. Yemeğe böyle bakmak beslenmenin kıymetini artıyor. Aynı bakış açısını çocuğa kazandırmak, hem yemekle arasındaki bağı güçlendiriyor hem de gelecekte sağlıklı beslenmesini kolaylaştırıyor!

Yemeğin sahne arkası

Ocaklar, kaynayan tencereler, keskin aletler sebebiyle çocuğu mutfağa sokmak istemeyebilirsiniz fakat yemek yapmak, çocukların yemekle ilişkilerini kuvvetlendirmek için en kestirme yol.

Zaman probleminizin olmadığı rahat bir gününüzde çocuklarınızı da mutfağa davet edin. Tahmininizin çok üzerinde bir hevesle mutfağa koşacaklar! Öncelikle riskleri ve neyin nerede olduğunu anlatarak başlayabilirsiniz. Sevebileceği tarifler arasından birlikte seçim yapın. Kek, kurabiye, pizza gibi hamurlu alternatifler yapması en eğlenceli olanlar. En sağlıklısını seçmek en ideali tabii ama arada bir kim kaçamak yapmaz?

Malzemelerin hikayesini çocuğunuzla paylaşın. Buzdolabınızdaki yumurtanın nereden geldiğini anlatın. Göllerde, nehirlerde gördüğü suyla mutfağınızdaki musluktan akan su arasındaki bağı kurun. Soframıza gelen yemeklerin yolculuğunu hayal etmek hoşuna gidecek, dünya algısını genişletecektir.

Pişirme esnasında yemeğin tadına baktırın ve fikirlerini sorun. Bebekler yaklaşık 30 bin tat alıcısıyla doğar ancak yetişkinlerde bu sayı üçte birine düşer. Yani karşınızda duyuları oldukça açık bir gurme var!

Tüm bu sürecin sonunda yemek yapmak için sarf ettiği emeği ve sabrı; yemeğini yerken de hatırlayacaktır.

Son olarak, çocuklar her alanda olduğu gibi, yemekle olan ilişkilerini de sizi izleyerek geliştirirler. Sık sık yemek seçiyorsa, kendi alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekebilir. Siz pırasa tüketmiyorsanız, çocuğunuzun da sevmemesi normal. Yediklerinizi araştırın, çeşitlendirin, taze malzeme arayın ve bunları yaparken küçük yaştan itibaren çocuklarınıza da görevler vererek sorumluluk hislerinin gelişmesine katkı sağlayın.

Sağlıklı ve lezzetli öneriler için harika Instagram hesapları:

@zeynepbenhisavicelik

Mamaera bebekler ve çocuklar için yemek tarifleri kitabının yazarı Zeynep Benhisavi Çelik, Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden mezun bir anne şef! Kitabı kadar harika instagram hesabını konuya ilgisi olan herkese tavsiye ederiz!

Diyetisyen Natalie Monson, harika tariflerin yanı sıra çocuğunuzun sağlıklı bir gündelik rutini olabilmesi için beslenme, uyku ve egzersiz ekseninde birçok uygulanabilir öneride bulunuyor. Instagram hesabını takibe alın ancak asıl hazine web sitesi. Çocukların sahip olabileceği alerjilere özel beslenme diyetleri bile düşünülmüş!

@realfoodbydad

 

3 erkek çocuk babası Matt Robinson, tam da görmek istediğimiz baba modeli! Ailenin aşçısı görevini üstlenen Matt, 3 her zaman aç erkek çocuğunu doyurmak pek de kolay değil diyor. Instagram hesabında ve web sitesinde daha çok yetişkinlere yönelik fakat çocukların da bayılarak yiyebileceği tarifler paylaşıyor.

@weelicious

Hekimden sorma, çekenden sor demişler! 3 çocuk annesi Catherine, ilk çocuğuna ne yedireceğini o kadar çok düşünmüş ki, aynısını başkaları da yaşamasın diye bulduğu çözümleri paylaşmaya karar vermiş. 2007 yılından beri paylaşımlarına devam eden Catherine McCord, sonrasında iki de kitap yazmış!