Dünyada “sustainable parenting” olarak isimlendirilen ebeveynlik yaklaşımı, birden fazla anlam içeriyor. Bu yazıda, ekoloji dostu ebeveyn olmanın yollarını arayacağız.
Gezegenimiz üzerinde yarattığımız etkiyi gördükçe hayat tarzımızı ekolojik döngüye uygun bir hale dönüştürüyoruz. Ebeveynlikte de çevre dostu bir yaklaşım benimsemek mümkün. İsrafı azaltmak, doğal yollarla üretilmiş ürünler kullanmak ve geri dönüşüme katkı sağlamak gibi bugünden başlayarak yapabileceklerinize dair birkaç ipucunu sıraladık.
Hem bütçeye hem doğaya faydalı: ikinci eli alışkanlık haline getirin
Olağanüstü bir hızla büyüyen bebeğinizin elbiselerini ve oyuncaklarını aynı hızda yenilemek mümkün değil. Çevrenizdeki ebeveynlerden hazine değerinde ikinci el eşyalar bulabilirsiniz. Yalnızca elbiseler de değil; mama sandalyesi, bebek arabası, puset, kitaplar, oyuncaklar gibi eşyaların tamamı ikinci el tercih edilebilir.
Yeniden kullanılabilir bebek bezleri
Doğumdan tuvalet eğitimine kadar geçen sürede, bir bebeğin yaklaşık 6000 bez kullandığı düşünülüyor. Bunu dünyadaki bebek sayısıyla oranlayın! Üstelik bebek bezlerinin doğada yok olma süresinin yaklaşık 400 yıl olduğu söyleniyor. Çamaşır makinesinin olmadığı dönemlerde kullan-at bezler mucizevi kolaylık sağladı ancak bugün, yıkanabilir bezlere dönmemek için sebep yok. Organik hammaddelerle üretilen, yeniden kullanılabilir bezleri en azından bir kere deneyebilirsiniz. İlk bakışta kullanımı zormuş gibi görünse de, püf noktalarını öğrendikten sonra aslında çok kullanışlı olan bezleri dışarıda olmasa da evde geçirdiğiniz zamanlarda kullanmak bile önemli bir adım!
Yıkanabilir bezlerin yol açtığı fazla su kullanımı tartışmalı olsa da, plastik atıkların yarattığı ayak iziyle karşılaştırıldığında halen tek kullanımlık bezlerle vedalaşmaya değer.
Daha az plastik
Dört yanımız plastikle çevrili. Bin yıla kadar doğada çözünmeden bizlerle yaşamaya devam plastiklerin geri dönüşüm oranı ise sadece %9.5. %90’ı plastiklerden yapılan oyuncaklarda ise bu oran daha da düşük çünkü pek çok plastik oyuncak içerisinde metal gibi başka materyaller de barındırıyor. Plastik oyuncaklar yerine ahşap, pamuk, kauçuk gibi doğal malzemelerden üretilen oyuncakları tercih edin.
Tek kullanımlık plastiklerin tavan yaptığı yerlerden biri çılgın doğum günü partileri. Parti bittiğinde geriye kalan kocaman bir plastik yığını oluyor. Kullanılmış bardaklar, tabaklar, çatallar… Yalnızca bunu değiştirmek bile önemli bir adım. Tek kullanımlık ürünlerle devam etmek isteyenler kağıt seçeneklere yönelebilir. Daha küçük çaplı partilerde ise biraz fazla bulaşık yıkamayaı göze alabilirsiniz.
Mümkünse mobilya seçimlerinizde ve yaşam alanlarınızda da toksik ürünleri hayatınızdan çıkarın. Örneğin küvet perdesi kullanıyorsanız, PVC değil kumaş tercih edin.
Basit bir adım atmak isteyenler ise plastik diş fırçası yerin, bambuya geçerek ilk adımı atabilir.
Sert kimyasallardan uzak durun
Cilt bakım ürünleri, çamaşır ve bulaşık deterjanları, diş macunu, banyo ürünleri derken çevremiz kimyasallarla dolu. Ancak tüm bunların temiz içerikli, doğal alternatifleri de mümkün. Sirke, limon suyu gibi maddelerle kendi deterjanlarınızı, ev yapımı solüsyonlarınızı üretebilirsiniz. Çocuğunuzu sert kimyasallı şampuanlar yerine doğal sabunlarla yıkamayı deneyin.
Doğaya ve diğer canlı türlerine özenli bir çocuk yetiştirmek, atılabilecek en sürdürülebilir adım. Diğer her şeyde olduğu gibi, bu konuda da çocuğunuz sizi takip edeceği için çöplerinizi ayrıştırmaktan, oda ışıklarının kapatılmasına kadar aldığınız küçük-büyük tüm önlemleri ve amaçlarını ona da anlatın. Doğa yürüyüşleri yaparak, dünyaya yönelik merak duygusunu besleyin. Bugün, milyonlarca insanda iklim farkındalığı yaratan Greta Thunberg 17 yaşında. Yaşadığımız dünyayı çocuklarımız iyileştirecek!