Le Toy Van Alex’s Workbench

Gelişime katkısı

Erken çocukluk döneminde çocuklar her türlü deneyimlerini oyuna aktarmaktan büyük keyif alır, yaşamı ve çevreyi oyun yoluyla algılar, bir nevi yaşamın provasını yaparlar. Özellikle 3 yaş itibariyle oyun bilinçli bir kavram haline gelir. Genellikle de kurmaca oyunları tercih ettikleri gözlemlenebilir. Alex Çalışma Tezgahı ile çocuklar yetişkin hayatının gerçek bir yansımasını deneyimleme fırsatı bulurlar. Marangoz tezgahında bulunması gereken materyalleri tanıyabilir, marangozların ne iş yaptığını öğrenebilir, profesyonel bir marangoz gibi çalışabilirler. Böylece hayal güçleri ve hikaye kurgulama becerileri gelişir. Ayrıca, materyalleri kavrama ve kullanmaları sayesinde koordinasyon becerileri ve ince kas gelişimleri de desteklenir.

Özyönetim Becerileri:

İnce kas becerileri: Marangoz malzemelerini manipule ederken ve kullanırken koordinasyon ve ince kas becerileri desteklenir.

Organizasyon: Kurguladıkları etkinlikleri etkin biçimde başlatıp yürütmeleri teşvik edilir.

Güvenlik: Marangoz malzemelerinin kesici ve delici aletler olduğunu kavraması beklenir. Gerçek hayatta karşılaşması durumunda kendisinin ve çevresinin güvenliğine uygun davranması öğretilir.

Düşünme Becerileri:

Bilgi edinme: Marangozların görevleri, kullandıkları materyallerin işlevi ve adları gibi konularda bilgi edinir.

Uygulama: Kavradığı bilgiler ışığında oyunlar kurgulaması ve malzemeleri amacına uygun kullanması teşvik edilir.

Önerilen oynama şekli:

Tezgahın parçalarını ve marangoz malzemelerini kutudan tek tek çıkarın. Çocuğunuz malzemeleri yerleştirirken adları ve işlevleri üzerine sohbet edin. Arka panoda bulunan ve çocukların aşina olmadığı radyoyu tanıtmak da buna dahil :)

Açık uçlu sorularla beyin fırtınası yapabilir, süreci şekillendirebilirsiniz:

Örneğin “sence bu tezgahı kim kullanıyor olabilir?” “Marangozlar ne iş yapar?” “Bu bir testere, sence testere ne için kullanılıyor olabilir?” “Evimizde marangozların yaptığı bir eşya ya da oyuncak var mı?” gibi.

Ama önce GÜVENLİK!

Gerçek hayatta marangozların kullandığı aletlerin ahşaba şekil vermek, kesmek ve delmek için kullanıldığını artık bilen çocuklarımıza, bu malzemelerin dikkatle ve güvenli şekilde kullanılması gerektiğini de öğretebiliriz.

Güvenliği de sağladıysak, marangozlarımız değerli müşterileri olan sizleri dükkanında ağırlamaya hazır demektir :)

Çocukların gerektiğinde liderliği alması, gerektiğinde de liderliği başkalarına bırakması önemli bir sosyal beceridir. Bu nedenle oyunu genellikle çocuğunuz kursa bile, zaman zaman siz de oyuna katılarak kurguyu kuran olmayı ihmal etmeyin.

İyi eğlenceler ve keyifli üretimler dileriz :)