Begin Again Animal Parade Puzzle

GELİŞİME KATKISI

Yeni nesil çocukların bir bölümü ayı, kaplan, zürafa gibi hayvanların hayvanat bahçesinde yaşadığını, tavuklarınsa süpermarkette yetiştiğini zannediyorlar. Elbette buradaki eksiklik biz yetişkinlerden kaynaklı. Çocuklarımız ne kadar erken yaşlarda canlılar alemi ile tanıştırılırsa (ilgili ve yaşa uygun belgeseller, kitaplar, oyunlar vb. yoluyla) dünyadaki farklılık ve çeşitliliğe karşı o denli duyarlı, saygılı, hoşgörülü ve paylaşmaya açık olacaklardır. Animal Parade Puzzle ile çocuklar vahşi doğadaki ve nesli tükenmekte olan hayvanları tanıma ve onlarla benzersiz oyunlar kurma şansı yakalayacaklar. Ayrıca yap-bozu tamamlamaya çalışırken problem çözme becerileri, parçaları farklı biçimlerde kullanırken de yaratıcı düşünme becerileri desteklenecek. Her bir harfin bir hayvanı temsil etmesiyle de İngilizce alfabe bilgilerini pekiştirecekler.

Özyönetim Becerileri:

Davranış koşulları: Dünyayı diğer canlılarla paylaştığımızı kavramasına ve beraber yaşama dair uygun kuralları bilmesine olanak sağlar.

Bilinçli seçimler: Diğer canlılarla beraber yaşarken gereken uygun  hareket ya da davranışı seçme konusunda düşünme olanağı sağlar.

Organizasyon: Yap-bozu tamamlarken ya da parçaları farklı oyunlarda kullanırken oyunu etkin biçimde planlaması ve yürütmesi beklenir.

Yer bilinci: Yap-bozu yaparken figürleri birbirine göre doğru konumlamayı dener.

İnce kas becerileri: Parçaları kavrarken, yerleştirirken, yanyana ya da üst üste koyarken ince kas sistemlerini duyarlılıkla kullanır.

Düşünme Becerileri:

Bilgi edinme: Vahşi doğa, vahşi hayvanlar ve nesli tükenmekte olan hayvanlar hakkında bilgi edinir; İngilizce alfabeyi öğrenir ya da pekiştirir.

Nasıl oynanır?

Yap-bozda yer alan her bir hayvan figürü İngilizce alfabenin bir harfini simgelemektedir. Amaç, yap-bozu tamamlarken, A’dan Z’ye harfleri de sıralamaktır.

Bu süreçte ses ile harfi pekiştirme çalışması yapmak çocukların okuma-yazma becerilerine hazırlık için etkili bir adım olacaktır. Örneğin; İngilizce ‘A sesi ile Alligator’ın ilk sesini bağdaştırmak gibi...  A-A Alligator... Bu çalışmaya örnek olarak aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha sonra yap-bozda yer alan hayvanları (kutunun arkasında listesi bulunmakta) kullanarak kendi şarkınızı da yaratabilirsiniz :) Ancak dikkat edin çocuklara öğrettiğimiz yanlış bir bilgi kalıcı öğrenmeye dönüşebilir.

İngilizce alfabeyi bilmeyen, hatırlamak ya da pekiştirmek isteyen çocuklar için bir kağıda, anlaşılır ve büyük puntolarla İngilizce alfabeyi yazın.

Bu kağıt çocuklar için model oluşturacaktır. Görsel algıları devreye girecek ve hatırlamaları kolaylaşacaktır. Ayrıca bu model yap-bozu tamamlarken de onlara yardımcı olacaktır. 

Serbest oyun:

Çocuklar, hayvan figürlerini yap-boz tahtasından ayırarak diledikleri gibi oyunlar kurabilirler. Figürleri üst üste dizerek hayvanlardan oluşan bir denge kulesi yapılabilir. Aman kimse düşmesin :)

Çocuklar kendi ormanlarını ya da vahşi hayatlarını kurabilirler. Unicorn (tek boynuzlu at) havada uçarken, jellyfish (denizanası) denizden eşlik edebilir :) Bu yaratımları sürecinde çocuğunuzla sohbet etmeyi de ihmal etmeyin. Sohbetinizde vahşi yaşam, vahşi doğa, nesli tükenmekte olan hayvanlar ve beraber uyumlu yaşama değinebilirsiniz. Sohbetinizde size yardımcı olabilecek birkaç soru:

  • Burada hangi hayvanlar var?
  • Sence hangileri denizde (havada/karada) yaşar?
  • Türkiye’de aslan yaşar mı? Neden?
  • Nesli tükenmekte olan hayvan ne demektir?
  • Buradaki hangi hayvanların nesli tükeniyor sence?
  • Neden öyle düşündün?
  • Dünyayı diğer canlılarla nasıl paylaşmalıyız?
  • Kendimizi ve diğer canlıları tehlikelere karşı nasıl koruyabiliriz?