BS Toys Crocs Met Socks

GELİŞİME KATKISI

İçinde strateji,  hız, planlama, gözlem gibi çoklu öğeleri ve kazanma unsurunu barındıran oyunlar düşünme, araştırma ve sosyal becerileri derinden besler. 2019’da “Toy of the Year” seçilen Crocs Met Socks bu tarz oyunların en iyi örneklerindendir. Grup halinde oynanması işbirliği yapma, sıra bekleme, saygılı olma gibi temel sosyal becerileri geliştirirken; birebir eşleştirme, sağ-sol kavramı, gözlem yapma ve hız unsurları da matematiksel becerilerini besleyecek.

Özyönetim Becerileri:

İnce kas becerileri: Kartları yerleştirme, çevirme ve özellikle pompa yardımıyla yakalama sırasında ince kas becerilerini geliştiren hareketleri yapar.

Yer bilinci: Kayıp çorabın hangi ayağa (sağ-sol) ait olduğunu tespit ederken ve en hızlı şekilde kayıp çorabın olduğu kartı bulmaya çalışırken yer bilincini çalıştırır.

Zaman yönetimi: Kayıp çorabın olduğu kartı en seri şekilde bulması ve pompa yardımıyla yakalaması beklenir.

Davranış koşulları: Oyunu kurallarına uygun ve paylaşımcı biçimde oynar.

Sosyal Beceriler:

Başkalarına saygı duyma: Oyun sürecinde diğer oyunculara saygı duyması beklenir.

Çatışmaları çözme: Diğer oyuncuları dinlemesi, uzlaşması, durumlara mantıklı tepkiler vermesi ve adil olması beklenir.

Araştırma Becerileri:

Gözlem yapma: Oyundaki kartların ayrıntılarını yakalayarak uygun kartı pompayla yakalayan ilk oyuncu olmak için detayları gözlemler.

Planlama: Oyunu kazanmak için hareket tarzı geliştirmesi (kayıp çorap şekilleri, sağ ya da sol çorap oldukları gibi konularda zihne kodlama yapması; yerlerini hafızasında tutması vb.) beklenir.

NASIL OYNANIR?

Crocs Met Socks, 2 ila 4 kişi arasında oynanan bir dikkat ve hız oyunudur.

Oyuna başlamadan önce, çocuğunuzun, timsahların kayıp çorap tekini bulup birebir eşleştirme yapmasına fırsat verin. Burada önemli olan; kayıp çorabın birebir desenini bulabilmesi ve sağ mı yoksa sol ayağa mı ait olduğunu tespit edebilmesi için alıştırma yapmaktır. Bu sırada pompa yardımıyla kartları tutma pratikleri de yapabilirsiniz.

Heyecanınız yerindeyse ve en az 2 oyuncunuz hazırsa oyuna başlama zamanı.

Tüm çorap kartlarını çorap desenleri yukarı bakacak şekilde 6şarlı ve 4 sıra halinde dizin.

Timsahlı kartları ise tek çoraplı timsahlar alta bakacak şekilde üst üste yerleştirin.

Her oyuncu bir renk pompası seçsin ve oyunculardan yaşça en küçük olanı tek çoraplı timsah destesinin en üstündeki kartı açsın ve oyuna başlasın!

Aman dikkat! Burada dikkat ve hız çok önemli!

Açılan karttaki timsahın bir ayağında çorap olmayacak. Masaya dizili çorap kartlarından kayıp olanı bulup pompanızla çorabı yakalamalısınız.

Ama unutmayın! Desenin aynı olması yetmiyor! Acaba kayıp çorap sağ tek mi, yoksa sol tek mi?

Doğru çorabı pompasıyla kendi önüne ilk alan çorap kartını kazanmış olur.

NOT: Eğer ki, kayıp olan çorabın sağ mı yoksa sol mu olduğunu bulmak zor geliyorsa, başlangıçta ya da oyun boyunca bu ayrımı gözetmeden sadece desenleri birebir eşleştirebilirsiniz.

Her yakalamanın ardından tek çoraplı timsah destesinin en üstündeki bir diğer kart açılır ve süreç tüm kartlar bitene kadar tekrar eder.

Oyun tamamlandığında, her oyuncu yakaladığı kartları sayar ve en çok puan alan oyuncu oyunun kazananı olur.

1 çorap kartı = 1 puan
Aynı desenli sağ tek + sol tek = 3 puan