Djeco Totem Zen

DJECO TOTEM ZEN moritoys ile ilgili görsel sonucu

Gelişime katkısı

Djeco Totem Zen, başta ince kas becerileri başta olmak üzere özyönetim becerilerini destekleyen bir kutu oyunudur. Problem çözme, kavrama, diyalektik düşünme, üst biliş gibi düşünme becerilerini aynı anda kuvvetlendirirken, grup halinde oynanma özelliği ile de sosyal becerileri pekiştirir.  

PYP Disiplinlerüstü Becerilere Katkısı

Özyönetim Becerileri:

İnce kas becerileri: Çubuklar yardımıyla parçaları kavrama, yerleştirme ve bırakma hareketleri yapar.

Yer bilinci: Modele bakarak parçaları doğru yere ve doğru şekilde yerleştirir.

Organizasyon: Grup halinde oynanan bu oyunu etkin biçimde planlaması ve yürütmesi teşvik edilir.

Zaman yönetimi: Parçaları en seri şekilde kavraması ve yerleştirmesi beklenir.

Düşünme Becerileri:

Bilgi edinme: Oyunun malzemeleri, oynanış biçimi ve kuralları hakkında bilgi edinir ve benzer biçimde hatırlar.

Kavrama: Öğrenilen malzemenin ve oyunun işleyişinin anlamını yakalar, öğrenileni iletir ve yorumlar.

Sentez: Modele uygun bir bütün yaratmak üzere parçaları birleştirir. Ayrıca özgün yaratımlar, tasarımlar geliştirerek yenilik çıkarabilir.

Değerlendirme: Modeli en kısa sürede tamamlamak üzere yargılarda bulunup kararlar alması beklenir.

Diyalektik düşünce: Aynı anda iki ya da daha fazla bakış açısını düşünmesi ve diğer oyuncuların bakış açılarını anlayarak daha hızlı hareket etmesi teşvik edilir.

Üst biliş (düşünme üzerine düşünme): Kendisinin ve diğer oyuncuların düşünme süreçlerini çözümlemesi, diğer oyuncuların nasıl düşündüğüne ve nasıl hızlı hareket ettiğine kafa yorması beklenir.

Önerilen oynama şekli

Oyuna başlamadan önce kutudan çıkan kartları ve parçaları çocuğunuzla birlikte inceleyin. Oyunun nasıl oynanabileceği konusunda sohbet edin. Böylece farklı oynama şekillerini de keşfedebilirsiniz!

Dilerseniz kutudan çıkan parçaları eşleştirme ya da gruplama oyunu oynayabilirsiniz (aynı şekildekileri ya da renktekileri gruplamak, saymak, karşılaştırmak gibi).

Oyuna başlamadan önce çubukları kavrama ve parçaları çubuklarla tutma çalışmaları yapmanızı öneririz. (Çubuklarınızı ayıcık aparatı ile birleştirip ya da birleştirmeden kullanabilirsiniz). Çocuklarınız chopstick kullanmayı biliyorsa bu aşamayı atlayabilirsiniz :)

Oyun kartları 3 ila 7 parçadan oluşan kombinasyonlar içermektedir. Oyuna başlamadan önce basitten zora doğru kartları sıralayabilirsiniz. Böylece çocuğunuz sayma, eşleştirme, gruplama çalışması yapmış olur ve oynarken zorluk derecesi adım adım artar.

Artık oyuna geçme vakti!

Djeco Totem Zen 2 ila 4 kişi arasında oynanır. Her oyuncu ikişer çubuk, birer ayıcık ve bir adet yuvarlak mat alır.

Tüm parçalar oyun alanının ortasına, her oyuncunun erişebileceği şekilde yerleştirilir. Parçaları dilerseniz kutu içinde, dilerseniz masanızın üstünde bırakabilirsiniz. Önemli olan parçaların çubukla kavrarken minimum düzeyde kaymasını sağlamaktır.

Oyun kartları destesi ters şekilde kenarda durur ve en üstten bir kart seçilir. Seçilen kart her oyuncunun görebileceği şekilde yerleştirilir ve oyun başlar. Amaç, el değmeden, sadece çubukların yardımıyla parçaları kavramak ve seçilen karttaki kombinasyonu oyun matının üstünde oluşturmaktır.

Oyunculardan biri kombinasyonu doğru şekilde ve devirmeden tamamladığı anda oyun biter ve parçalar yerine konarak yeni bir kart çekilir.