Begin Again Don’t Dump Dumpty

Don't Dump Dumpty - Numbers Game

GELİŞİME KATKISI

Bir oyuncağın çok yönlü olması, çocukların o oyuncakla sınırsız öğrenme ve eğlence ortamı yaratma şansını doğurur.  Örneğin; bir uçak modeli oluşturmak için alınan bir kutu legodan, parçaları kullanarak bir kule yapılabileceği gibi... 

Don't Dump Dumty de benzer bir mantık üzerine kurgulanmış ödüllü bir matematiksel beceri oyunudur. İleri-geri sayma ve denge kavramını kazandırmanın ötesinde görsel-uzamsal becerileri, ince kas gelişimini, el-göz koordinasyonunu, yaratıcı düşünmeyi ve işbirlikli oyunu destekleyen pek çok oyun yaratmaya olanak sağlar. 

Düşünme Becerileri:

Değerlendirme: Humpty Dumpty’i dengede tutabilmek için yargılarda bulunur ve hangi tuğlayı çekeceğine karar verir.

Diyalektik düşünce: Diğer oyuncuların bakış açılarını düşünmeye başlar ve sıradaki hamlesini ona göre değerlendirir.

Özyönetim Becerileri:

Yer bilinci: Tuğlaları sırasına göre doğru yere yerleştirir ve çekerken dengeyi bozmamak için tuğlaların birbirlerine göre konumlarını değerlendirir.

Davranış koşulları: Oyuna dair uygun kuralları bilir ve uygular.

Sosyal Beceriler:

İşbirliği yapma: Grup halinde oynandığında gerektiğinde sırasını beklemesi, diğer oyunculara saygılı olması, malzemeleri paylaşması beklenir.

Nasıl oynanır

“Humpty Dumpty” yine duvara çıkmış. Ama her zamanki gibi dengesini bulmakta zorlanıyor.

Aman dikkat! Tepeden aşağı düşerse kırılacak! Görevin Humpty Dumpty’i düşürmeden tuğlaları çekmek!

Bunun için öncelikle duvarı kurmak gerek:

24’ten geriye doğru sayarak tuğlaları yerleştirin. Ardından Yumurta Kafayı bir araya getirin ve duvarın en üstüne koyun. Şimdi sırayla tuğlaları çekmeye başlayabilirsiniz. Unutmayın! Yumurta Kafayı düşürmeden, kırmadan ve dengede tutarak... Bu oyun tek başına, ikili oyuncular halinde ya da takım olarak oynanabilir.

Alternatif oyun önerisi 1: Matematiksel Beceri Gelişimi  

Çocuklar;

  • Tuğlaları yerleştirmeden önce ve/veya yerleştirirken 1’den 24’e, 24’ten 1’e doğru sayma çalışması yapabilir,
  • Tek ve çift sayıları sayabilir,
  • Tek sayıları ve çift sayıları gruplayabilir,
  • Rakamları toplayarak ya da çıkararak denk gelen sayının olduğu tuğlayı bulmaya çalışabilir,
  • 24 tane olan şeyler hakkında sohbet edebilir (1 gün 24 saat gibi),
  • Renk örüntüleri oluşturabilir (koyu ton – açık ton – koyu ton – açık ton gibi),
  • Duvar devrildiğinde kaç tuğlanın düştüğünü, kaçının kaldığını sayabilir ve daha pek çok oyun ile sayma, sıralama, gruplama, örüntü kurma gibi matematiksel becerilerini geliştirebilirler.

Alternatif oyun önerisi 2: Dil Gelişimi

Humpty Dumpty gelenekselleşmiş İngilizce bir tekerlemedir. Özellikle dil gelişimi ve İngilizce öğrenimi için sıklıkla kullanılan bu tekerlemenin şarkıları da yapılmıştır. Ayrıca Türkçeye çevrilmiş hallerini de bulmak mümkündür.

Oyuna keyifli ‘Humpty Dumpty’ şarkıları ile eşlik etmek isterseniz hem Türkçesi hem İngilizcesi için aşağıdaki videoları izleyebilirsiniz! Çocuklar bu tekerlemeleri öğrenebilir ve tekrar ederek dil becerilerine destek olabilirler. Ayrıca tekerlemeleri ve şarkıları ile tanışarak oyuna başlamak bilişsel ve dil gelişimlerini paralel desteklemeye, yaratıcılık ve hayal güçlerini yeşertmeye yardımcı olabilir.