GELİŞİME KATKISI
4 yaş çocuklarının hayal güçlerini kullanarak hikayeler oluşturmaları ve anlatmaları dil, sosyal ve bilişsel gelişimlerine katkı açısından önemli bir değerdir. Çocuklar hikayeler kurgularken bir yandan da kendilerini ifade etmek için etkili bir yol kullanmış; soru sorma, dinleme gibi temel dil gelişim becerilerini beslemiş olurlar. Grup halinde oynanan bu tarz oyunlar sayesinde çocuklar alternatif bir iletişim yolu kullanarak işbirliği yapar ve böylelikle; sosyal becerileri de büyük oranda desteklenir. Aynı zamanda olay sıralama, bağlantı kurma, ana kurguda kalma gibi becerilere katkı sağlayarak bilişsel gelişimlerini de besler.
LEGO Education Hikâye Anlatım Seti, tüm bu gelişim alanlarını ve becerileri desteklerken; çocukların bir hikâye oluşturmasına, hikâyeye başlamasına ve/veya bitirmesine; bunu yaparken de rolleri ve figürleri hayal gücüne uygun bir şekilde yerleştirmesine izin verir.
Düşünme Becerileri:
Kavrama: Verilen kartlardan yola çıkarak nasıl farklı hikayeler kurgulayabileceğini kavrar.
Analiz: Verilen kartlardaki görselleri mekan/zaman/konu üçgeninde analiz eder ve hikayenin çatısını oluşturur.
Uygulama: Oluşturduğu hikaye çatısı ışığında lego parçalarını birleştirir, figür/karakterler yaratır, hikayeyi tasarlar, geliştirir ve her seferinde yenilikler çıkarmayı dener.
Sosyal Beceriler:
Grup halinde karar alma: Hikayeyi kurgulama sırasında, grup arkadaşları ile fikir alışverişinde bulunur. Onların fikirlerini dinler; kendi fikrini açıklar.
İşbirliği yapma: Belirlenen tema ışığında yapılacak figürleri grup arkadaşlarıyla işbirliği halinde tamamlar. Sırasını bekleme, her anlatıcının kurgusuna saygılı olma, oyunun malzemelerini paylaşma pratikleri yapar.
Grup içinde çeşitli görevler üstlenme: Kurgulanan temaya göre kendi hikayesini oluşturur, bu doğrultuda hareket eder.
İletişim Becerileri:
Dinleme: Grup arkadaşlarının fikirlerini ve anlatımlarını dinler.
Konuşma: Hikayeyi ve hikâye sürecini kurgular. Kendini ifade etmesi için olanak edinir. Hikayeye başlar ve/veya bitirir.
Nasıl oynanır?
LEGO Education Hikâye Anlatım seti içinde bulunan üç adet plaka ve beş adet çift taraflı hikaye kartı ile çocuklar istedikleri masalları baştan sona oluşturabilirler. Amaç; çocukların hayal güçlerini kullanarak hikayeler oluşturmaları ve olay sırasından/kurgusundan uzaklaşmadan anlatmalarını teşvik etmektir.
Öncelikle çocuğunuzla beraber kartları inceleyin, görseller üstüne sohbet edin.
Ardından birlikte bir karta karar verin ve bu kartı plakaya takın.
Artık detaylara inme zamanı... Anlatıcılar olarak hikayenin çatısını oluşturmaya başlayabilirsiniz
(Dilerseniz hikayeyi anlatmaya başlamadan, dilerseniz de anlatım sürecinde şu sorulara yanıt arayarak, çocuğunuzla hikaye çatısı oluşturma pratikleri yapabilirsiniz:)
- Burası neresi? (Mekan)
- Hangi zamandayız? (Zaman)
- Kimler yaşıyor? (Karakterler)
- Karakterler şu anda ne yapıyorlar? (Giriş bölümü)
- Bu sırada ne sıkıntı/sorun/mucize/farklılıklar yaşanıyor? (Gelişme bölümü)
- Peki, bu durumu nasıl çözecekler? (Sonuç bölümü)
Kurgunuz hazırsa, anlatıcılar arasında karakterleri dağıtabilirsiniz. Bir ya da birden fazla karakter alabilirsiniz.
Şimdi sıra, lego parçalarını birleştirerek, hayalinizdeki karakter/karakterleri şekillendirmekte...
(Üstlendiğiniz karakter/karakterleri oluşturmadan önce birbirinize bu ve benzeri soruları sorarak çocuğunuzun karakter analizi yapmasına yardımcı olabilirsiniz:)
- Karakterin kaç yaşında?
- Nelerden hoşlanıyor?
- Nerede yaşıyor?
- Nasıl birisi?
- Ne giyiyor?
Karakterler de hazırsa artık hikayenizi canlandırma zamanı. Yaptığınız kurgunun ışığında plakada ya da etrafında karakterlerinizi konumlandırarak sahnede yerinizi alabilirsiniz.
ÖNERİ 1: Karakterinize uygun ses tonu, vurgular kullanabilir ve hareketler yapabilirsiniz. Böylelikle karakterin duygularını daha net belli etmiş ve çocuğunuzu da teşvik etmiş olursunuz.
ÖNERİ 2: Zaman/mekan/karakterleri besleyeceğiniz düşündüğünüz ek materyalleri kurguya katabilirsiniz (küçük bir pelerin, oyuncak bir uzay gemisi ya da beşik gibi...)
ÖNERİ 3: Hikayelerinizi sesli ya da görsel olarak kayda alabilir, masal saatlerinizde yeniden dinleyebilirsiniz.
ÖNERİ 4: Çocuğunuzun ilgisine göre kurguyu oluşturmadan önce ya da hikaye canlandırmanız bittikten sonra grup olarak bir ya da bir kaç sahneyi resimleyebilir, küçük hikaye kitapçıkları yaratabilirsiniz.
ÖNERİ 5: Grup olarak kendi hikaye kartlarınızı oluşturabilirsiniz.
UNUTMAYIN: Karakterleriniz insan, mekanlarınız dünyadan, zamanınız da bugünlerden olmak zorunda değil. Bırakın yaratıcılığın ufukları çocuğunuzu ve sizi masallar alemine uçursun.