Le Toy Van Noah's Ark

GELİŞİME KATKISI

Küçük yaştan itibaren çocuklar, çevresindeki kişileri ve olayları dikkatle inceler ve onları taklit eder. Bu çocukların gelişimi için oldukça önemli bir süreçtir çünkü pek çok şeyi bu şekilde öğrenirler. Le Toy Van Noah’s Ark oyuncağı, çocukların rol yapma becerilerini kullanarak hayal güçlerini geliştirmelerini, yeni deneyimler edinmelerini ve rol yaparken yapılan role uygun kullanılan kelimeler sayesinde dil becerilerini geliştirmelerini sağlar.

PYP DİSİPLİNLERÜSTÜ BECERİLERE KATKISI

Sosyal Beceriler:

Grup içinde çeşitli görevler üstlenme: Grup halinde oynandığı takdirde oyunu kurgularken farklı rollerde yer almasına, ayrıca kurgu sırasında zaman zaman liderliği üstlenmesine olanak sağlar.

İletişim Becerileri:

Konuşma: Oyunu kurgulama ve süreci anlatma iletişim becerilerini geliştirirken, oyun içinde aldığı roller de kendini yaratıcı yollarla ifade etmesi için olanak sağlar.

Özyönetim Becerileri:

Yer bilinci: Hayvanları gemiye yüklerken veya gemiden indirirken onların birbirine göre konumuna dikkat eder ve hepsini gemiye düzgün bir şekilde yerleştirmeye çalışır.

Organizasyon: Oyunu etkin biçimde planlar ve kurgular; temaya uygun bir şekilde yürütür.

Nasıl oynanır?

Oyuna başlamadan önce parçaları çocuğunuzla beraber tek tek inceleyin. Çocuğunuzla beraber birer birer tüm parçaları sayın. Kutudan çıkan gemi ve hayvanlarla ilgili sohbet edin. Neden her hayvanın ikili olarak bulunduğu üzerine tahminlerde bulunmasını isteyin.

Çocuğunuzdan aynı hayvanları gruplandırmasını bekleyebilirsiniz.

Ardından gemiyi uygun bir yere koyun ve sırayla birer birer hayvanları gemiye yerleştirin. Dikkat! Hiç bir hayvan geride kalmasın ya da düşmesin J Herkes gemideyse, gemideki hayvanları güvenli bir yere ulaştırın ve yine sırayla birer birer gemiden indirin.

Alternatif oyun 1 – Nuh’un gemisi hikayesini canlandırın

Çocuğunuza yaşına uygun olarak Nuh’un Gemisi hikayesini kısaca anlatabilirsiniz. Daha sonra bu hikayeden yola çıkarak çocuğunuz ile birlikte bu tarihi olayı canlandırabilirsiniz. Canlandırma sürecinde çocuğunuzun hayal gücüne güvenin ve yaratıcılığını kullanmasına olanak sağlayın.

Alternatif oyun 2 -  Hayvanları tanıma

Hayvanların özelliklerine göre gruplandırma yapabilirsiniz. Örneğin karada yaşayanlar, havada yaşayanlar, suda yaşayanlar gibi. Daha sonra yapılan gruplandırmalara göre hayvanların özellikleri hakkında sohbet edebilirsiniz. Örneğin; çocuğunuza “Havada yaşayan hayvanlar ne yiyebilir? Nasıl yaşar?” gibi sorular sorabilirsiniz.

Alternatif oyun 3 – Müzik ve dans zamanı

Çocuğunuzla birlikte, Nuh’un gemisindeki hayvanlara dair basit bir şarkı dinleyebilir ve onlarla beraber ses çıkartıp  dans edebilirsiniz.

Ardından şarkıdaki hayvanlarla, Le Toy Van Noah’s Ark’taki hayvanları karşılaştırabilirsiniz. Bakalım iki gemide de aynı hayvan çiftleri var mı?