GELİŞİME KATKISI
Grup halinde oynanan ve stratejiye dayalı oyunlar çocukların sosyal ve düşünme becerilerini doğrudan etkilemektedir. Grup halinde oynanması işbirliği yapma, sıra bekleme, saygılı olma gibi temel sosyal becerileri geliştirirken; stratejiye dayalı oluşu mantık yürütme, kritik düşünme, problem çözme, neden-sonuç ilşkisi kurma gibi düşünme becerilerini destekler. Hape Pallina, bu iki gelişim alanını kapsayan ve özyönetim becerilerini destekleyen bir strateji oyunudur. Çocuklara ailecek ve grup halinde oyun oynama zevkini ve heyecanını yaşatırken, strateji geliştirerek hamle yapmaları için fırsat yaratır. Aynı zamanda çocukların ince kas gelişimini, el-göz koordinasyonunu ve denge algısını destekler; mekan ilişkileri ve yer bilinci üzerine pratik yaptırır.
Düşünme Becerileri:
Kavrama: Stratejik davranmanın önemini kavrar, öğrendiklerini oyuna iletir ve farklı şekillerde oynamak üzere yorumlar.
Analiz: Topları düşürmemek için olasılıkları analiz eder.
Sentez: Yaptığı analizlerin sonucunu sentezler, geliştirerek diğer hamlelerine yansıtır.
Değerlendirme: Sentezlediği ölçütlere dayanarak yargılarda bulunur, hangi çubuğu çekeceğine dair kararlar alır ve hamle yapar.
Özyönetim Becerileri:
İnce kas becerileri: Çubukları ve topları kavrar, çubukları bir ağ oluşturmak üzere fileye yerleştirir, çubukları dikkatle yerinden çeker.
Yer bilinci: Çubukların ve topların birbirlerine göre konumunu değerlendirir, topları düşürmeden hamle yapmak üzere uygun yerdeki çubuğu çeker.
Organizasyon: Oyunun kurallarını diğer oyuncularla paylaşır, oyunu etkin biçimde planlar ve yürütür.
Sosyal Beceriler:
İşbirliği yapma: Grup halinde oynarken işbirliği yapma, diğer oyunculara saygılı olma, malzemeleri paylaşma, sırasını bekleme fırsatı bulur.
Grup halinde karar alma: Gerek duyduğunda yapacağı hamleye dair diğer oyunculardan fikir danışır, onları dinler, fikirleri tartışır.
Nasıl oynanır?
Hape Pallina, 2-4 oyuncu ile oynanır. Amaç; topları düşürmeden çubukları tek tek çekmektir.
File tüm oyuncuların ortasına gelecek şekilde yerleştirilir. Tüm çubuklar paralel olarak –sağlam bir ağ oluşturacak şekilde- fileye geçirilir. Çubuklardan oluşan ağın üstüne de toplar koyulur.
Oyuna ilk önce kimin başlayacağı belirlenir ve oyuncular saat yönünde hamle yapar. Sırası gelen oyuncu fileden bir çubuk çeker. İlk top düşene kadar oyun devam eder ve ilk topu düşüren oyuncu oyunu kaybeder.
UNUTMAYIN: Önemli olan topları düşürmemek için doğru çubuğu çekmektir. Hangi çubuk çekilirse ağda boşluk olmaz? Topların dengesi bozulmaz? Her hamlede kullanılan strateji ve planlama büyük önem taşır.
Alternatif Oyun 1:
Bu sefer amaç; en az topu düşürmektir.
Aynı biçimde çubuklardan ağ oluşturulur ve sırası gelen oyuncu fileden bir çubuk çeker. Toplar düşmeye başladığında düşüren oyuncu, düşürdüğü topları alır. Tüm toplar düştüğünde herkes elinde kaç top olduğunu sayar. En AZ topu düşürerek alan oyuncu, oyunun kazananı olur.
Alternatif Oyun 2:
Bu sefer oyun tersinden oynanır ve amaç en fazla topu düşürmektir.
Aynı biçimde çubuklardan ağ oluşturulur ve sırası gelen oyuncu fileden bir çubuk çeker. Toplar düşmeye başladığında düşüren oyuncu, düşürdüğü topları alır. Tüm toplar düştüğünde herkes elinde kaç top olduğunu sayar. En ÇOK topu düşürerek alan oyuncu, oyunun kazananı olur.
Alternatif Oyun 3:
Bu sefer amaç; en fazla sayıda çubuk toplamaktır.
Aynı biçimde çubuklardan ağ oluşturulur ve sırası gelen oyuncu fileden bir çubuk çeker. Oyuncular çektikleri çubukları yanlarında tutar. Toplar düşmeye başladığında düşüren oyuncu, düşen top sayısı kadar çubuğu geri fileye takar (örneğin; 3 adet top düşürdünüz, elinizdeki 3 adet çubuğu geri fileye takmalısınız). Eğer oyuncunun elinde düşen top kadar çubuk yoksa, elinde olan kadar çubuğu takar ve 1 tur oynamadan bekler. Tüm toplar düştüğünde ya da çubuklar toplandığında oyun biter ve herkes elindeki çubukları sayar. En çok çubuğu toplayan oyuncu, oyunun kazananı olur.
Alternatif Oyun 4:
Çocuğunuz bu oyunun keyfine bireysel oynarken de varabilir.
Aynı biçimde çubuklardan ağ oluşturup fileden birer birer çubukları çekebilir. İlk top düşüne kadar kaç çubuk topladığını sayabilir ve bu oyunu her oynadığında kendi rekorunu kırmaya çalışabilir.