Learning Resources Pendulonium STEM Challenge

GELİŞİME KATKISI

STEM son yılların yükselen yaklaşımlarındandır ve temelleri okul öncesi dönemlerde atılmaktadır. Amaç ise çocuklara STEM alanlarındaki ilgi ve yetenekleri konusunda ışık tutmak, kişisel keşifleri sayesinde geleceklerini şekillendirmelerine fırsatı vermektir. Bir temel fizik ve mühendislik seti olan Pendulonium çocuklara deneme-yanılma yöntemini, neden-sonuç ilişkilerini, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini kazandırmayı hedefler. Ayrıca kuvvet ve hız gibi erken fizik kavramlarını da deneyimlemelerini öğrenmelerini sağlar. Bu deneyimler sırasında, sarkaç sistemleri çocukların gücü ile çalıştığı için kas kontrolleri ve el-göz koordinasyonları gelişir.

Düşünme Becerileri

Bilgi edinme ve kavrama: Materyallerin isimleri (sarkaç, koni, yer değirmeni vb), işlevleri ve kuvvet-hız gibi temel fizik kuralları hakkında bilgi edinir.

Sentez: Örneklere bağlı kalarak parçaları bir araya getirir ya da açık-uçlu deneyler kurgular, yaratır, tasarlar, geliştirir ve yenilik çıkarır.

Araştırma Becerileri:

Gözlem yapma: Hedefi nasıl vurduğuna/vuramadığına dair gözlem yapar.

Planlama: Hedefi vurabilmek için hareketlerini ayarlar, ana hatları düşünür ve farklı yollar geliştirir.

Verileri yorumlama: Hedefi nasıl vurduğuna ya da vuramadığına dair düzenli verilerden çıkan ilişkilerden ve örüntülerden sonuçlar çıkarır.

Özyönetim Becerileri:

İnce kas becerileri: Parçaları takma, çıkarma, çevirme, yerleştirme gibi hareketler yaparken ince kas sistemlerini kullanır.

Önerilen oynama şekli

Kutudan çıkan materyalleri, çocuğunuzla beraber tek tek inceleyin. Materyallerin isimleri (sarkaç, koni, değirmen vb) ve işlevleri hakkında beraber sohbet edin. Oyunun nasıl oynandığına dair beraber beyin fırtınası yapın.

Çocuğunuz, amacın sarkaç yardımıyla nesneleri vurmak olduğu çıkarımını yapmış ya da bambaşka yaratımlar ortaya koymuş olabilir. İki türlü de STEM kriterlerini yakalamış demektir.

Artık kurulumları yapma ve oyuna başlama zamanı:

Kurulumu göz hizasında yapın ya da hedeflerinizi yükseklik farklı olan alanlara koyun... Topu sarkaca yerleştirin ve oyuna başlayın!

Pendulonium™ STEM Challenge için hazırlanmış 9 adet farklı aktivite şeklini kitapçıktaki görsellerde bulabilirsiniz.  Aktiviteler kolaydan zora doğru gitmektedir.

Her bir etkinlik, kolay kurulabilen parkurlar içerir.

Sonrasında yaratacağı farklı aktivite ve oyunlar tamamen çocuğunuzun sınırsız yaratıcılığına kalmış!

Sizlerin de keyifle eşlik edeceği Pendulonium ile yeni keşiflere hazır mısınız? O halde temel fizik kurallarını kavrama ve eğlenme zamanı!

 

Not1: Eğer hedefler ilk seferde vurulamazsa, parçaların yönünü ya da sarkaca uyguladığınız kuvveti değiştirin. Başarana kadar denemeye devam edin!

Not2: Oyununun oynandığı alanın özelliklerinden yararlanın: yerden, masadan, kanepeden ya da herhangi bir engelden... Doğal engeller ve yardımcılar Pendulonium'un eğlencesini katlayacaktır!