Little Patient & Doktor Seti

GELİŞİME KATKISI

Hayali/-mış gibi oyunlar, çocukların yaratıcılığını destekler ve güçlendirir. Erken çocukluk döneminin insan ömründeki hayal gücü en geniş dönem olduğu düşünülürse, bu yaratıcılık çocuklara hayat boyu hizmet edecektir. Ayrıca yaratıcılık gelişimi ile problemlere yeni çözümler geliştirme becerisi paralel ilerlemektedir. Çocuklara hayali/-mış gibi oyunlar için fırsat yarattığımızda, aslında onlara kendi hayatlarını yaratma ve yönetme yeteneği de kazandırmış oluruz. Little Patient ve doktor seti ile çocuklar hayali dünyalarını kurgulayacak, doktor ya da hemşire olacak ve Rosi’ye yardım etmek için ellerinden geleni yapacaklar. Bu sırada da iç organlarımızın gizemli dünyasını aralayarak, çok değerli 6 organımızı tanıyacak, yerleri ve önemleri ile ilgili derinlemesine bilgi sahibi olacaklar.

Düşünme Becerileri:

Bilgi edinme: İç organlar ve doktor seti hakkında bilgi, düşünce ve sözcükler edinir.

Analiz: Doktor setinin muayene sırasındaki önemini analiz eder. Hangi organın ne işe yaradığını öğrendikten sonra işlevlerini ve önemlerini zihninde analiz etmesi beklenir.

Değerlendirme: İç organların yerlerini, işlevlerini ve önemlerini öğrenerek, yargılarda bulunur. Doktor setinin muayene sırasındaki önemi ve kendi hayatındaki işlevi üzerine düşünür.

Özyönetim Becerileri:

Yer bilinci: 6 adet iç organının kendi konumu ve birbirine göre konumu hakkında duyarlılık gösterir, yerleşimlerini ona göre yapar. Doktor setindeki malzemeleri Rosi’nin bedeninde uygun şekilde uygular.

Organizasyon: Rosi ve doktor seti ile yapacağı etkinlik/oyunları planlaması ve yürütmesi beklenir.

Sağlıklı yaşam biçimi: Rosi ve doktor seti sayesinde doktor/hemşire olma şansı yakalar ve sağlıklı yaşam biçimi üzerine düşünüp Rosi’ye tavsiye verebilir.

Nasıl oynanır?

Rosi bir süredir kendisini iyi hissetmiyor. İyileşmesi için önce muayene olması, gerekirse ameliyat olması gerekiyor. Rosi hasta önlüğünü giydi, muayene olmayı bekliyor.

Acaba evinizde yardımcı olabilecek bir doktor var mı?

Rosi the Little Patient, çocuklar için esrarengiz ve karmaşık bir dünya olan iç organların kapısını aralıyor. Temel 6 iç organının yerini tanıtırken; işlev ve önemini de öğretmeye çalışıyor: akciğerler, kalp, bağırsaklar, karaciğer, dalak ve böbrekler.

Doktorumuz hazırsa Rosi ile buluşma zamanı J Doktorumuzun bir asistana ihtiyacı olacak. Onun asistan doktoru ya da hemşiresi olmaya hazır mısınız?

O halde muayene için gerekli cihazları beraber gözden geçirin. Malzemeler işlevlerini yapabiliyorlar mı, nasıl yapıyorlar beraber bir bakın J Rosi’yi birlikte muayene edin. Muayene bulgularına bakarak sonuca beraber karar verin ve gerekli tedaviyi uygulamaya başlayın.

İlaç gerekir mi dersiniz? Ya da iğne yapmak? Belki de ufak bir operasyon geçirmesi gerekir?

Rosi neden hastalanmış olabilir? Acaba doğru beslenmedi ve hep sağlıksız şeyler mi yedi?

Rosi’nin iç organları ne durumda acaba?

Bir göz atmakta fayda var: Vay canına! Şu organlara da bir bakın! Bütün hepsi birbirine bağlı, beraberce, bir bütün içinde çalışıyormuş meğerse: Yemek borumuzdan midemize, oradan bağırsaklarımıza, sonra böbreğimize ve mesanemize… Yediklerimiz bu yolu mu takip ediyor yoksa?

Tek tek çıkarıp kontrol etmekte fayda var! Tüm organlar çıkınca geriye iskelet, kaburgalar, omurga ve pelvik kemikler kaldı! Onları incelemekte de fayda var!

Bu bölgeyi de kontrol ettiyseniz Rosi’nin organlarını geri yerine koyma zamanı.

Renk kodları size yardımcı olacaktır. Her şey tamamsa hastayı kapatabiliriz.

Ameliyat bitince Rosi’ye geçmiş olsun dileyebilir, sarılabilir ve Rosi’yi bambaşka oyunlar oynamaya davet edebilirsiniz.

Not: Bu iki set de çocukların, görünmez organlar ve hastane ziyaretleri konusundaki olası kaygılarını azaltmak üzere tasarlanmıştır.