GELİŞİME KATKISI
Yap-boz oyunları başta hayal gücü ve yaratıcılık becerileri olmak üzere pek çok farklı gelişimsel alanı destekler. Waldorf Rainbow oyuncağı ile ise çocuklar çok çeşitli şekiller oluşturulabilirken, oluşturdukları şekillerin dengede durabilmesi için yoğun bir bilişsel çaba içine girerler. Gökkuşağı ile oluşturdukları farklı şekillerle hayal güçlerini aktif bir şekilde kullanırken, el-göz koordinasyonu, ince kas becerileri, kombinasyon yapabilme becerisi, sıralama becerisi gibi alanlarda da gelişim sağlarlar.
PYP DİSİPLİNLERÜSTÜ BECERİLERE KATKISI
Düşünme Becerileri:
Bilgi edinme: Renk kavramının öğrenilmesinde yardımcı olur. Denge, kombinasyon, şekil gibi kelimeler öğrenir. Ayrıca parçaların bir araya getirilmesi sonucu oluşturdukları denge hakkında fikir sahibi olur.
Uygulama: Edinilen bilgiler ve yapılan analizler doğrultusunda tekrar tekrar yeni kombinasyonlar üretir.
Analiz: Parçaların birbiri ile olan ilişkilerini gözlemler. Örneğin hangi parçanın diğerleri ile nasıl bir açıda dengede durabildiğini izler.
Özyönetim Becerileri:
Yer bilinci: Parçalar üzerinde çalışırken dengeyi bulmak için parçaların birbiri ile olan konumuna dikkat eder.
Organizasyon: Oluşturulacak şekil hakkında planlar yapar ve planlarını uygular.
İnce kas becerileri: Parçaları birbirine göre konumlandırırken ince kaslarını kullanır.
Nasıl oynanır?
Waldorf Rainbow oyununu bir gökkuşağı puzzle’ı olarak düşünmeyin; bir yaratıcılık serüveni ve matematiksel konsept oyunu olarak da değerlendirin. Çocuğunuzun limitsiz yaratım yapabileceği bu oyunda, parçaların yükseklik farkları sayesinde birçok değişik tasarımı hayata geçirebilirler.
Matematiksel Konseptler:
- Parçaları birer birer sayarak çıkarabilir, aynı biçimde geriye doğru sayarak yeniden yerleştirebilir.
- Parçaları en fazla derinliği olandan en az derinliği olana doğru kule yaparak dizebilir ya da tam tersini uygulayabilir. En uzun kuleyi hangi metotla inşa ettiğini görmesi ile nedenleri üzerine sohbet edilebilir.
- Parçaları üst üste ve yan yana dizebilir, küçük plastik bir topla bu kuleleri devirmeye çalışabilir.
- Farklı yay şeklindeki parçaları derinliklerine göre arka arkaya dizip bir köprü oluşturabilir ve altlarından bir bilye yuvarlamaya çalışabilir.
- Labirentler kurabilir. Bu labirentlerden bilye gibi küçük topları yuvarlayabilir.
Sanatsal Konseptler:
- Gökkuşağının nasıl oluştuğunu anlatabilir ya da bir video izleyerek/kitap okuyarak, üzerine sohbet edebilirsiniz. Birlikte renklerini sırasıyla kullanarak resimler çizebilir ve/veya Waldorf Rainbow’daki açık ve koyu renkleri gözlemleyebilirsiniz.
- Bir park ve oyun alanı yaratmak için; yay şeklindeki parçaları ters çevirerek salıncak, tahterevalli yapabilir, oturma alanları kurabilir, kaydırak inşa edebilir.
- Yay şeklindeki parçaları ters çevirerek kayık, bot, tekne gibi deniz araçlarına çevirebilir. Mavi bir örtüyü yere sererek de deniz ya da altına sererek gökyüzü efekti yaratabilir.